пʼятницю, 14 жовтня 2016 р.

Пільгові перевезення: більше запитань, ніж відповідей


Ситуація в сфері пасажирських перевезень сьогодні по всій країні доволі складна. Олександрійщина - не виключення. Особливо щодо пільговиків. Не дуже приємну історію у тому сенсі мені переповіла 43-річна олександрійка Наталія. 
ЖИТТЄВА ІСТОРІЯ
Жінка самостійно виховує четверо дітей, найстарший син навчається в Олександрійському аграрному ліцеї, що в Березівці.  Але скористатися сьогодні в повній мірі послугою з безкоштовного пільгового проїзду малозабезпечена сімя не може.

В міському транспорті син Наталі їздить на навчання безкоштовно, а от щоб дістатися в село, де знаходиться ліцей, хлопцю частенько доводиться ходити пішки.  Доїхати туди маленькою «газелькою», що надає навчальний заклад, - нереально, бо та завжди переповнена (і платити за підвезення треба 3 грн. в один бік). Лишається тільки рейсовий автобус, ціна якого ще вища -  6 грн. (так само в один напрямок). Такі ціни сьогодні - непосильна ноша для малозабезпечених. Хоча Наталя і дає сину щодня на ці потреби 10 грн. Але хлопець, звісно, хоче заощадити, бо бачить, як родині й без того скрутно. Тому чималу відстань до ліцею долає пішки.

Наталя переконана, що використати своє законне право на пільгу сьогодні стало врази складніше. І все тому, що фінансування пільгових перевезень переведено з державного на місцеві бюджети - міські та сільські ради. Вони самі й вирішують, як і в який спосіб надавати своїм громадянам транспорту послугу. Інше ж питання, що в більшості сільських рад коштів на компенсацію пільгових перевезень не вистачає. Тому й складаються такі неприємні ситуації.

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ
Якщо взяти наприклад приміські маршрути, то як розповідає начальник Олександрійського автовокзалу Вадим Остапов, є два способи надання послуги з пільгового проїзду. Перший – це проїзд по талонах у будь-які дні тижня, другий –  проїзд лише у визначені дні.

Талонами без обмежень в часі сьогодні користуються мешканці сіл Войнівка, Квітневе, Митрофанівка. Жителі Дівочого Поля, Світлопілля, Нової Праги, Рожевого, Недогарок, Ялинівки – лише щопонеділка, Бутівського – у вівторок, Косівки – у середа, Леніно-2 – у четвер і т.д. Теж стосується і графіків, які погоджені між перевізниками та сільськими радами.

ВОЙНІВКА
Звісно, хочу підкреслити, що місцеві бюджети – не гумові, а тому кожна сільрада сама для себе визначила найліпший варіант перевезення пільговиків. Для прикладу візьмемо Войнівську. На одній із сесій її депутати визначили, що для безкоштовного проїзду використовуватимуть тільки спеціальні талони. Для цих потреб, як розповідає сільський голова Михайло Ручйов, раз на місяць з сільського бюджету виділяється 4200 грн. Пільговими перевезеннями може скористатися близько 450 войнівчан. Кожен пільговик отримує на місяць 4 талони (один – вартістю 5 грн - проїзд з Войнівки до Олександрії). За їхньої наявності та посвідчення пільговика можна їхати безкоштовно. А використати талон дозволяється як в поточному місяці, так і в наступному, чи скажімо передати працівнику терцентру, який обслуговує пільговика, і може ним скористатися. - Домовленості з цього приводу є, - говорить сільський голова.

Пенсіонерка Варвара Гоголєва з Войнівки розповідає, що використовувати талони в будь-який день дуже зручно, хоча до того користувалися пільговим проїздом у понеділок та вівторок. Щоправда й можливостей стало менше, бо пільга тільки двічі на місяць, а було - вісім разів. Єдиною проблемою, як вважає жінка, є маломісткі автобуси. А все решта - цілком оптимальний підхід до існуючої проблеми.

НОВА ПРАГА
За іншою схемою працюють у Новій Празі, де загалом налічується близько 2 тис. пільговиків. За словами заступника селищного голови Миколи Бугайова, на пільгові перевезення щомісяця з місцевого бюджету виділяється 10 тис. грн., з розрахунку що послугою може скористатися 500 осіб, отримавши 2 талони на місяць. Для прикладу в червні пільговим проїздом були забезпечені близько двохсот новопразьців. Тепер щомісяця ці цифри зростають. Але навіть у разі суттєвого збільшення бажаючих поїхати у місто безкоштовно, коштів у бюджеті вистачить і асигнування на ці потреби будуть збільшені. Раніше пільговик мав право скористатися пільгою раз на місяць в понеділок, але на один рейс брали тільки 6 чоловік. Зараз за наявності посвідчення і пільгового талону щопонеділка вони їздять без обмежень.

ЧЕРВОНА КАМ'ЯНКА
Схожа ситуація з пільговими перевезеннями і в Червонокам’янській сільраді. І, як вважає її голова Тетяна Бессараб, доволі позитивна. Щопонеділка без будь-яких обмежень перевізник ПП «М. Жовтоножко» підвозить червонокам’янців до міста. Жодних скарг на адресу транспортника з боку місцевих не надходить. На ці потреби з сільського бюджету щомісяця виділяється 3 тис. грн.














Нагадаємо, що відповідно до змін у законодавстві з 1 червня 2015 року скасовано право на безоплатний проїзд у міському та приміському транспорті ветеранам праці, дітям війни, учасникам війни, жертвам нацистських переслідувань, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни. У той же час передбачено право пенсіонерів за віком та інвалідів на безплатний проїзд на міському пасажирському транспорті загального користування та приміських маршрутах. Таким чином, вищеперелічені категорії пільговиків зможуть реалізувати своє право на безоплатний проїзд у міському та приміському транспорті як пенсіонери за віком або інваліди різних груп та категорій.

Крім того, не обмежується право на безоплатний проїзд для: учасників бойових дій; інвалідів війни; постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи осіб, віднесених до категорій 1; учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорій 2; дітей-інвалідів, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи; реабілітованих осіб, які стали інвалідами внаслідок репресій або є пенсіонерами; ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби України, ветеранів служби цивільного захисту, Держспецзв’язку України; дітей з багатодітних сімей.

Для отримання більш детальної інформації ви можете звертатися до районного управління соціального захисту населення за адресою: м. Олександрія, вул. К.Цеткін, 14 або за телефоном «гарячої лінії»:  (05235) 4-11-74.

За матеріалом підготовленим спеціально для Олександрійського районного часопису «Сільський вісник»


4 коментарі:

  1. юридічна адреса Користівське шосе, 6, м.
    Олександрія, Олександрійський
    професійний аграрний
    ліцей
    До села Березівка ще 7 км. Скоріш ліцей знаходиться в с.Пріютівка,якщо дивітися по Інформаційно-вказівному знаку

    ВідповістиВидалити
  2. Т. Бессараб та ПП «М. Жовтоножко» Заслужена шана і повага.

    ВідповістиВидалити
  3. Мався на увазі напрямок - с. Березівка

    ВідповістиВидалити
  4. Автобус ПАЗ обслуговує маршрут Бам- Професійно Аграрний ліцей а не маленька
    «газелька», що надає
    навчальний заклад.
    Можливо й напрямок,але Ви написали
    :-син навчається
    в Олександрійському аграрному
    ліцеї, що в Березівці
    : - щоб дістатися в село, де
    знаходиться ліцей.

    ВідповістиВидалити

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...