суботу, 29 жовтня 2016 р.

Два роки без світла і тепла в Олександрії живе лежача бабуся (фото, відео)




Без світла і тепла, але при каганцях, в олександрійській багатоповерхівці живе лежача бабуся.  Її історією хочу поділитись.

Десь два роки тому 75-річна олександрійка Анна Злакоман стала нерухомою. Донині паралізована. Так, підкосила її втрата двох синів. Лиха додало й непланове відключення електропостачання.


Другу зиму тяжкохвора буде мерзнути в холодній квартирі, адже опалювалась вона за рахунок електрики.  Але віра в краще ще жевріє, бо хіба ж може бути таке в цивілізованій країні! Тим більше, що причина життя без світла й тепла - не надзвичайні погодні умови, не землетрус, а на переконання постраждалих, умисне переривання електропостачання.

Ситуація - якась дикість, але олександрійські пенсіонери  - Володимир та Анна Злакомани до життя у холоді й пітьмі вже звикли. Хоча й важко.

«Індивідуальне електричне опалення, холодильник, бойлер, пральна машина, телевізор, праска і всі електромасажери - не працюють, – говорить Володимир Омелянович - 80-річний чоловік тяжкохворої і лідер місцевого осередку Міжнародної громадської організації «Демократія проти корупції». - Вечірнє та нічне освітлення тільки від каганців чи керосинової лампи».

Суть проблеми у тому, що нібито (але це не доведено судом) Злакомани неправильно сплачували за електроенергію, мовляв, за заниженим тарифом. Хоча у пенсіонерів з цього приводу свої аргументи.

«За комуналку ми завжди платили вчасно. Я особисто контролював це питання і всі квитанції зберігаю,  – підкреслює Володимир Омелянович. – Добре володію ситуацією і щодо нарахування тарифів. Знаюсь на цьому, як громадський діяч».

Пенсіонер переконаний, що невідповідність тарифів - то «шахрайство у державних масштабах». «Як монополіст, ПАТ «Кіровоградобленерго» просто перепродує електроенергію, не виробляючи її. При цьому, часто-густо забуває про букву закону, не гребуючи хабарами і  підробними документами, - пояснює він і додає. – Я платив з розрахунку Національної комісії з питань енергетики. Але відповідного договору з Олександрійським РЕМом не мав. Тому, коли підприємство направило позов до суду, з’ясувалося, що ним же було складено фіктивний договір. Але ж ні оригіналу нашого підпису, ні ціни на товар – там не вказано».

Перший суд пенсіонери виграли (стягнути з них енергетики намагалися 540 грн.). Це було у 2013-му. А після цього у 2014-му на їхню адресу направлено повторний позов.

«Наші борги чомусь вирішили підрахувати, починаючи з 2009-го. Хоча до того претензій  не мали. Сума склала вже десь п’ять тисяч гривень. І розв’язати ситуацію не вдається, бо суди постійно переносяться (фактично з червня 2015-го). Коли відбудеться наступний – невідомо. Попередній, наприклад, було заплановано на 30 червня поточного року, а останній на 18 жовтня цього місяця. Але вони не відбулися.  Тепер в Олександрійському міськрайонному суді кажуть, що наступне засідання відбудеться вже аж 18 січня 2017-го,- говорить Омелянович і додає: Відтягується суд з однією метою, щоб знайти «лазєйку», як уникнути прецеденту і примусити мене мовчати. Але навряд чи енергетикам вдасться «зламати» Злакомана – відомого в місті борця з корупціонерами».


Таким чином, справа пенсіонерів зайшла у глухий кут. Самостійно вирішити її не можливо. Тим більше, що судові засідання постійно переносяться. Немає вироку. А без нього відновити електропостачання в квартирі Злакоманів, енергетики не візьмуться.  Хоча пояснюють, що у разі погашення заборгованості – послугу буде відновлено.

Поки що компроміс не знайдено, і ніхто, на жаль, досі не може поглянути на існуючу ситуацію очима прикутої до ліжка жінки. 


Тема озвучена у продовження історії, яка свого часу друкувалася на сторінках Олександрійського районного часопису «Сільський вісник».

4 коментарі:

  1. коммунальщики оборзели! О чем речь?! Где наши громади? Где правозащитники? Или еще не выборы? Так всегда. Остаешься с законом один на один. А закон-то и не наш.... как бы...

    ВідповістиВидалити
  2. 100% жахливі реалії. Важко й спостерігати.

    ВідповістиВидалити
  3. Такі наші реалії: хтось п'ять іномарок дикларує, а комусь нема чим комуналку оплатити.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І справді, хочеться показати різні грані нашого життя і підкреслити, що проста пересічна людина гідна кращого) Хоча й боротися за це дуже й дуже важко.

      Видалити

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...