пʼятницю, 7 жовтня 2016 р.

Бродячі тварини – міська проблема чи частина життя міста?



Бродячі тварини сьогодні – це невід'ємна частина життя нашого міста. Одні олександрійці їх активно підтримують і дбають, а інші - навпаки - вважають небезпечними. Маю кілька причин, щоб про це поговорити. А точніше кілька історій. 

Одні добрі – про те, як волонтери утримують вдова бродячих котів, доглядають за ними, підгодовують і вважають членами своїх родин. (Для прикладу, у однієї жінки у будинку їх аж 28. А в інших чотирьох - до десятка).

Поряд з тим  у іншої городянки в двокімнатній квартирі мешкало 38 виснажених і фактично доведених до голодної смерті собак. На щастя, волонтерам вдалося їх вилучити і врятувати. Вистачає в Олександрії і таких людей, які достатньо категоричні у відношенні до безпритульних тварин. І вважають їх загрозою для життя.

І як же бути? Як реально подолати цю проблему?

Нею у місті нині опікується лише один єдиний приватний притулок «Друг». Там зараз мешкає 367 собак. Працює чотири робітника та три жінки-волонтерки (окрім моєї співрозмовниці Альони Котової це ще й Леся Піньковська та Олена Тімошенко).

Дякуючи цим людям зграї собак відтак не бігають по місту. Живуть в притулку. Але на місяць, щоб їх прогодувати, треба використати щонайменше 2 тонни пшеничної крупи та біля 700 кг. м’яса. І як говорить Альона, цьогоріч вперше міська влада виділила на ці потреби 100 тис. грн. Їх, щоправда, вистачило лише на 9 місяців поточного року ( бо розраховані вони на 200 безпритульних тварин). Тепер недостатні кошти волонтерам доводиться вишукувати самотужки.

До всього ж, окрім прихистку чотирилапих пухнастиків, притулок займається і їх стерилізацією. За поточний рік такою процедурою "скористалось"  250 собак. (До речі, одна коштує 350 грн. Для котів трішки дешевше - 300 грн).

Це лише частково вирішує існуючу проблему. Бездомні тваринки, як бачимо, з’являються у різних районах міста. Почастішали навіть випадки їх отруєння. 

Волонтери й активісти «Другу» переконані, що до цієї теми городяни мають ставитись більш свідомо. Вважають також, що і міська влада має активніше долучатись до громадських ініціатив.

Тим більше, що виловом та стерилізацією бездомних тварин  представниці «Другу» займаються без використання будь-якого транспорту. Ловлять пухнастиків, кому сказати, звичайною рибацькою підсікою. 

Шкода, що немає Олександрія єдиної стратегії, як правильно та ефективно вирішувати дану проблему. Погано, що опікуються нею лише одиниці... 

Якщо хтось вже зараз готовий допомогти олександрійському притулок для тварин «Друг», звертайтесь до активістки Альони Котової, тел: 095-843-24-76 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...