неділю, 30 жовтня 2016 р.

«Комуналка» по-новому, або хто в домі господар

Багатьом олександрійцям абревіатура ОСББ давно і добре відома. Це об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які сьогодні діють практично у всіх країнах світу. Україна не є виключенням і нараховує нині більше 15 тисяч таких об’єднань. В Олександрії їх 39, а в Олександрійському районі - 6.

Про кредитування ОСББ зокрема йшлося під час круглого столу «Можливості для енергоефективності в місті Олександрії»,  що відбувся в стінах Олександрійської міськради.  



Захід пройшов за  участі Представництва ЄС, Держагентства з енергоефективності, Офісу віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, міської і районної влади, журналістів та активістів ОСББ.




У першу чергу тут  йшлося про державні програми з енергоефективності.

Банки, наприклад, видають ОСББ кредит на придбання енергоефективних матеріалів для утеплення будинків, заміни вікон і дверей у під’їздах, встановлення індивідуальних теплових пунктів, приладів обліку тепла тощо. А від загального тіла кредиту держава повертає  40 - 60 %.

Однак, на сьогодні жодне олександрійське ОСББ цією програмою не скористалося. Загалом по області до неї долучилося лише 8 об’єднань.



Можна, як варіант, писати проекти з енергоефективності і залучати фінансування ЄС. Але то теж ініціатива самих людей. І про це також говорили. 

Хоча, звичайно, крім квартплати ОСББ може отримувати додатковий прибуток й від інших речей. Наприклад, здаючи в оренду підвали, горища, розміщуючи рекламу на фасадах, тощо. Тут багато чого напряму залежить від активності керівника об’єднання. 

Отож загальну ситуацію з реалізації заходів з енергозбереження по місту та району присутнім озвучили провідні фахівці цієї галузі - Геннадій Лоцман та Юрій Касьяненко, заступник міського голови та начальник відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та будівництва Олександрійської РДА. 

Значну уваги процесу енергозбереження в країні приділили також всеукраїнські експерти, зокрема, Представництва ЄС Сергій Ладний, представник Державного агентства з енергоефективності та енерго-збереження Костянтин Гура, аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Юлія Чеберяк та інші.

Так от. Виявивши в своєму будинку всі «слабкі» місця «ОСББешкини» створюють кошторис та проводять  ремонти. Бригади робітників винаймають напряму, в обхід посередників, не так, як це, приміром, робить «Житлогосп». І тут немає вказівок «згори». Люди самі господарюють і самі вирішують, хто ремонтуватиме їхні  під’їзди, прибиратиме та облаштовуватиме прилеглу територію, вивозитиме сміття, тощо. 

Та й обсяги ремонтів напряму залежать від платоспроможності мешканців багатоповерхівки. Або від того, чи брав будинок кредити на свій благоустрій чи отримав якісь спонсорські кошти. 











Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...