вівторок, 8 листопада 2016 р.

Держава доводить хворих до ручки, позбавляючи права на нормальне життя



Цю  сумну історію юних олександрійців, що страждають на епілепсію, я почула від знайомої. А коли копнула глибше, вийшла на депутата Кіровоградської обласної ради і головного лікаря Олександрійського шкірвендиспансеру Людмилу Скоропад.

Так і виявилося, що назріла проблема в стінах дитячої міської лікарні. Саме там олександрійка й мати-одиначка, що виховує двох дітей-інвалідів з діагнозом епілепсія, не могла допроситися у лікаря безкоштовного рецепту на життєво необхідні препарати. Тому звернулася за допомогою до Л. Скоропад. А та, в свою чергу, направила депутатський запит на Тетяну Тємнік - керівника міського управління охорони здоров’я. Зрештою з’ясувалося, що необхідний дітям закордонний препарат «Депакін Хроно-300» (який сьогодні коштує 907 грн за упаковку) вже не видається. Виконуючи розпорядження Кабміну, лікарі почали виписувати вітчизняний аналог. Але він не такий якісний і малоефективний, бо судомні приступи не прибирає.
Оце вам -  економія! Чиновникам легко було ухвалювати такі рішення, інше питання, як з цим жити? А жити неймовірно складно, бо родині невиліковно хворих дітей постійно (вже більше року) доводиться вишукувати варіанти, як придбати дороговартісні закордонні ліки, які раніше отримували безкоштовно.

Сьогодні ж вони мають законне право на український аналог «Вальпроком» з тією ж діючою речовиною (ціна препарату 211 грн.). Та, на жаль, він не підходить хворим, - каже їхня бабуся. Напади при вживанні «Вальпрокому» не зникають. І тут без варіантів: щоб нормально відвідували школу, успішно вчитися і впевнено дивитися у майбутнє, школярам треба приймати закордонні ліки.

Тимчасово їхній проблемі вже зарадила депутат Кіровоградської облради Людмила Скоропад, яка надала хворим разову матеріальну допомогу.

А як бути далі, ні мама, ні бабуся – не знають. Але готові робити все, щоб полегшити страждання своїх дітей. Хоча й впевнені: держава доводить їх до ручки, бо забирає елементарне, що мала б дати. Тим більше, коли це стосується інвалідів… Дітей, які й так часто зазнають дискримінації, хоча мають шанси на повноцінне життя.

Здавалося б, часи дрімучого нерозуміння вже минули, але міфи про епілепсію - ще живі. Напевно тому, мої герої і не захотіли себе афішувати.






















Додам лише, що багато історичних постатей страждали від епілептичних нападів — Юлій Цезар, Петрарка, Достоєвський, Ван Гог, Флобер та інші. Цікавість і страх завжди були ореолом цієї хвороби. А вона, як підказує енциклопедія, - хронічне захворювання головного мозку, яке проявляється спонтанними судомами. 

Від епілепсії сьогодні страждає кожен сотий житель планети.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...