Екосвіт Плюс

Екосвіт Плюс

неділя, 12 лютого 2017 р.

Олександрійські кури несуть золоті яйця?




«Золоті» яйця є нетільки в казках. Поблизу Олександрії - у селі Войнівка - вже практично два роки працює єдина в регіоні міні-птахофабрика, де утримується близько 10 тисяч курей і щодоби виробляється майже 8 тисяч яєць. Спеціалізуються вона на німецькій коричневій породі курей Ломан Браун.

Ідея зробити акцент саме на птиці яєчної породи у керівництва агрогосподарства ТОВ «ЛКВ-Групп» виникла невипадково, підкреслює її директор Олександр Бойко.
«Кури не надто вибагливі у догляді і швидко ростуть. Готова продукція так само швидко потрапляє до свого споживача. Та й реалізується виключно на Олександрійщині.  Це особливо актуально враховуючи попит на яйце і його ціну, що на початку року злетіла до вартості «золотого», - підкреслює Олександр Володимирович.
Без сумніву, розвиток птахівництва сьогодні перспективний напрямок агросектору. Це добре розуміють на Олександрійщині, де  наразі виробляють високоякісний продукт. До всього ж, створюється сприятливий економічний імідж краю.


Важливо й те, що яйце місцевого гатунку першочергово потрапляє до спеціалізованої торгівельної точки на центральному ринку в Олександрії (орієнтир - вул. 50 років Жовтня).  
А також є  у мережі магазинів «Оптовичок», «Караван», «Економич», де  десяток відбірних яєць коштує 15 грн. Яйця вищої категорії - 14 грн, а першої – 13,50 грн. До торгівельної мережі щодня  їх доставляє спеціальний транспорт підприємства.
Свіжа продукція реалізується як у роздріб, так і в спеціальних упаковках, на яких є дата випуску та інформація про виробника.  

Втім,  незважаючи на відсутність конкуренції і високий попит, пробитися і зміцнити свої позиції, наприклад, у сусідніх регіонах, на переконання Олександра Бойка, не так просто. Та й  кошти у  виробництво треба вкладати чималі, а прибутки отримаєш не одразу. Багато зусиль треба докласти, щоб завоювати довіру і любов покупця.
Але натуральність і якість продукту переконує, що перевагу краще віддати місцевому виробнику. Пересвідчитись у тому можна, побувавши на самому підприємстві.

Виробничий процес там напіватоматизовано. Кури знаходяться у спеціальних клітках під якими є стрічка, що автоматично прибирає послід. І окремо працює стрічка, на яку збирається свіже яйце. У приміщенні встановлена сучасна система вентиляції, що підтримує необхідний температурний режим. Неприємного запаху практично немає. Хіба запах пташиного пір’я.

Завдяки атоматизації виробництва, обслуговує його лише кілька осіб - завгосп, птахівник та слюсар.
Процес виробництва яєць відбувається природно, без будь-якої стимуляції. Поголів’я отримує лише органічні зернові, вирощені у самому господарстві (щоб мати власну кормову базу, підприємство обробляє землю).  

Корми для птиці виготовляють при птахофабриці за спеціальною технологією. До їхнього складу, наприклад, входить кукурудза, соя, макуха, а також вітаміни і мінерали. За таких умов курка утримується 12-14 місяців та приносить господарству 320-350 яєць (за рік вона стає нерентабельною, її продуктивність падає майже удвічі).
«Відпрацьована» птиця йде на м’ясокомбінат, або реалізується місцевому населенню.

Войнівчани, наприклад, залюбки її купують в ТОВ «ЛКВ-Групп» і ще кілька років використовують у своїх господарствах.

Додам, що розведення курей з виробництва яєць особлива справа. Справа, що потребує чимало зусиль і фінансових надходжень, але не може не тішити результатом. Напевно тому,  у найближчих планах господарства поставка яєць в сусідні райони і поступове вдосконалення виробництва.   

2 коментарі:

  1. Дуже цінний досвід. Чим більше ми будемо самі щось робити, тим швидше буде змінюватися наша країна.Коли Україна підніметься на Європейський рівень з нею не цікаво буде воювати. Самим захочеться так жити. Почни зміни з себе.

    ВідповістиВидалити
  2. Ви праві - саме так! Я вважаю, що на місцевому рівні ми маємо частіше розповідати про своїх виробників і їхні здобутки.

    ВідповістиВидалити

Розповісти друзям