неділю, 19 березня 2017 р.

Олександрійців закликають долучитися до краєзнавчих розвідок

Вчитель географії, історик, краєзнавець - 47-річний войнівчанин Леонід Балацький, закликає місцевих істориків та очільників сільських територій Олександрійського району долучитися до краєзнавчих розвідок та вивчення минулого місцевих сіл.

Останні п’ять років географ і сам активно досліджує історію виникнення та розвитку окремих населенних пунктів і власними силами видає їх історико-географічні описи -  невеличкі краєзнавчі книги. 

За його ініціативи світ побачило вже 9 таких видань.  У них зокрема описується історія виникнення й розвитку семи сіл нашого району та двох - з сусідніх. У тому переліку історичні описи Долинського, Войнівки, Протопопівки, Бандурівки, Куколівки, Морозівки та Приютівки. А також села Захарівка Світловодського району та села Миколаївка - П’ятихатського.
Зараз історик працює над виданням ще двох книг. Каже, що поштовхом до їх створення загалом стала потреба в знаннях, цікавість і любов до своєї малої Батьківщини. Тим більше, остання «Історія міст і сіл України», а точніше Української РСР, датована 1972-м роком. Відтоді жодних книг чи суттєвих досліджень в даному напрямку не проводилося. Отож, коли з-поміж місцевих бібліотекарів, вчителів історії й географії, та й просто небайдужих Леонід знайшов однодумців, то активніше зайнявся історичними дослідженнями. Тепер до більш тісної співпраці запрошує очільників сільських громад й інших охочих.
Відзначу, що перший історико-географічний опис Долинського мій земляк сформував самостійно ще у 2012-му. Інші книги вже в співавторстві з’явилися дещо пізніше. Всі вони особливі тим, що мають історичний та географічний опис населенного пункту, а також відомості про видатні постаті, заклади й організації, ілюстрації старих і нових фотографій та карт.

Якщо вас особисто зацікавила дана інформація і є бажання підтримати краєзнавця, то звертайтеся:  Леонід Балацький, телефони для довідок: 
068-48-78-601 або 099-34-93-867. 

1 коментар:

  1. Дуже цікава позиція шанованого Леоніда Балацького. Виявляється ніхто з 1972 року нічого суттєвого про історію міста Олександрії та району не писав? Ніхто - ніхто? Ні Валерій Жванко, ні Анатолій Кохан, ні Оксанич, ні Анатолій Пивовар, ні Гаценко, ну ніхто-ніхто? Це вже вдруге провокативна заява і публікація з питання. Як на мене типова неповага до колег. Пан Балацький кидає виклик щодо критичної оцінки його творів, що врешті давно є назрілою проблемою? Я просто змушений буду критично оцінити вартість цих речей, так званих праць «історика». На жаль, це в більшості типова реферативна компіляція, але ніяк не дослідження. Критичного аналізу в них немає. Такі заяви варті того чого варті. Виклик прийнято. Сподіваюсь, що автори блогу дадуть змогу дати іншу позицію з питання, бо вона є суб’єктивною і недостовірною.

    ВідповістиВидалити

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...