неділю, 26 березня 2017 р.

Найкращі українські еко-іграшки створюють в Олександрії

Сучасні еко-іграшки з липи, вільхи, білої тополі олександрієць Дмитро Кудря виготовляє останні кілька років. Їх вже встигли облюбувати навіть маленькі поціновувачі з-за кордону. 

Особливий попит до них проявляє і місцева дітвора. Адже не одне десятиліття знаний в Олександрії народний майстер різьби по дереву спеціалізується на традиційних українських деревяних іграшках. А останнім часом урізноманітнив свій доробок ще й оригінальними новинками, про що розповідає читачам мого блогу. 



Ще  в юності Дмитро відчував особливу пристрасть до обробки дерева. А втім, поява його перших робіт здавалася йому всього-лишень маленьким незначним захопленням, що не матиме продовження. 

Однак пізніше життя внесло у дану справу свої корективи. І хоча в підлітковому віці Дмитро мріяв стати музикантом та здобув відповідний фах, однак у зрілі роки посилено займався саме різьблярством. Здавалося, що генетика взяла гору над чоловіком, бо і його дідусь, і батько добре знались на обробці дерева. Володіли різними техніками. Тому, напевно, фаховий кларнетист плавно перекваліфікувався у викладача. Та почав вести гурток «Художнє різьблення» при Центрі дитячої та юнацької творчості в Олександрії. 

Таким чином маленьке юнацьке хобі переросло у справу всього життя, а сам Дмитро Кудря з роками став народним майстром.


Для сучасного оцифрованого світу еко-справа Дмитра Володимировича якась дуже виняткова річ. Та ще й данина старим добрим традиціям. Ексклюзивні дерев'яні іграшки від майстра – чудове рішення для тих батьків, які шукають якісний, безпечний та екологічно чистий продукт (ось тільки погляньте на ці світлини!).
У багаточисельному доробку олександрійця чимало класичних традиційних робіт. Тут вам і українські стукалки, диркачі, коники, півники, каталочки, а разом з тим і новації - сучасні механічні розвиваючі іграшки, з-поміж яких конструктори, гойдалки та рухомі механізми. Спеціалізується автор зокрема на дерев’яній техніці і має незчисленний асортимент робіт. Хоча, в сучасному світі, як говорить сам майстер, пропагують навпаки синтетичні пластмасові вироби. 
Кожен свій еко-виріб Дмитро Володимирович та його учні виготовляють за спеціальним ескізом. Потім відточують деталі і збирають в окрему модель. Тут варто відзначити, що якісно відшліфовані дерев’яні вироби абсолютно безпечні для дітей. Вони розвивають фантазію та дрібну моторику рук, а також асоціативне мислення й пізнання навколишнього світу. 

Виготовляє їх автор як у власній невеличкій майстерні, так і разом зі школярами на позашкільних заняттях в гуртах при Центрі дитячої та юнацької творчості. Має загалом три спеціалізовані групи, в яких навчається до 40 дітей.
«Наші предки, наприклад, виготовляли іграшки з дерева, вважаючи, що його позитивна й добра енергетика передається дітям. – відзначає Дмитро Володимирович. – До того ж, ці вироби абсолютно екологічні, бо виготовленні з найкращих порід дерева, що закуповується виключно в місцевому лісництві. Та й створюються вони без використання будь-яких лаків чи фарб, які можуть зашкодити здоров'ю дитини». 

Уявіть собі, для виготовлення якісної еко-іграшки потрібно лише кілька складових: добре оброблений природній матеріал, клею ПВА і бажання працювати. А таких охочих серед вихованців Дмитра Кудрі чимала кількість.

Досвід майстра крізь все життя пронесла й когорта його славних випускників. Серед таких Андрій Руденко, котрий має свій меблевий комбінат у Києві, Сергій Пазинич, що очолює одну з будівельних компаній в Одесі, Віталій Стріленко, викладач гуртка авіамоделювання в БДЮТ в Олександрії та багато-багато інших. Всі вони гордість славного олександрійця, неперевершеного майстра і щирої та відкритої душею людини.

Відомості про мого героя: 
Дмитро Кудря – один із небагатьох майстрів різьблення на Кіровоградщині, який досконало володіє технікою традиційної української художньої обробки деревини. Працює керівником народного художнього колективу-студії «Художнє різьблення» в Центрі дитячої та юнацької творчості в Олександрії. За сумісництвом учасник муніципального духового оркестру «Ліра». 
Дмитро Володимирович - висококваліфікований педагог, народний майстер художньої обробки деревини, автор 20 методичних розробок виготовлення виробів із дерева. Постійний учасник всеукраїнських, обласних та міськрайонних культурно-мистецьких заходів. Минулого року він вперше презентував Україну на Міжнародному фестивалі народних майстрів та умільців у Туреччині. 

Фото для блогу надав Дмитро Кудря. 

4 коментарі:

  1. Подяка і пошана майстру і автору статті.Люди - це величезне багатство нашої української землі. Це дуже добре, що цьому навчаються наші діти.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дуже рада, що пощастило познайомитись з Дмитром Володимировичем. Гарну і винятково прогресивну справу він робить. Вважаю, що про таких, як він, треба частіше говорити, з нього варто брати приклад, а його активну діяльність - інтенсивніше пропагувати)

      Видалити

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...