понеділок, 10 квітня 2017 р.

Майстер орігамі з Олександрійщини оживляє гігантські паперові фігури



41-річна Ольга Петренко з селища Нова Прага Олександрійського району професійно займається орігамі. Дивовижні фігури з паперу різні за формою та розміром вчитель Новопразької школи-інтернат виготовляє з 2010-го.


Має у своєму доробку кілька тисяч неповторних авторських робіт. Більшість з них оформлені спільно з вихованцями інтернату, а деякі – й окремо самим майстром. 

Серед усього переліку хитромудрі схеми рослин, тварин, казкових створінь та дивовижних споруд. З наймасштабніших - велетенська змія, дракон, сніговик, глобус та кілька макетів навчальних закладів, розміром понад півтора метра. Виготовлення одного такого займає у вчителя та його вихованців практично місяць, а то й більше. Робота надто копітка і потребує чимало часу та зусиль.
Першу свою модель - паперового лебедя - Ольга побачила в Інтернеті. А коли зібрала, то дуже зацікавилась. І після того вирішила поїхати на семінар з орігамі до Харкова. Там познайомилась з досвідченими майстрами та зрозуміла, що й сама має вдосконалюватися. Тому вступила до Міжнародної Академії управління персоналом на факультет андрагогіки. І за кілька років мала диплом викладача майстра з орігамі.
Наразі вона одна з небагатьох професіоналів на Олександрійщині, хто досконало володіє модульним орігамі - одним із його найпопулярніших різновидів. 

Ціла фігура у ньому збирається з багатьох однакових частин (модулів), які з’єднуються шляхом вкладання один в один. І таким чином можна створювати велетенський виріб. Це цікаво і дітям,  і дорослим. А зрештою, красиво й оригінально.

Виконання орігамі, як вважає Ольга, то не лише її особиста прерогатива, а й захоплення її вихованців – учнів Новопразького інтернату. З ними вона проводить уроки й майстер-класи. З ними бере активну участь у різноманітних загальнодержавних конкурсах та семінарах. Не пропускає практично жодного.  І головним своїм досягненням вважає здобуті перемоги.
Та й більшість цих спільних робіт має суспільно-корисне призначення. Тобто їх можна використовувати в школі, в класі, будинку, як прикрасу чи навіть гру. А кращі - відправлені до столиці в музей іграшок та за кордон. Це маленька часточка того, що вже вдалося зробити, але задумів і планів у моєї героїні ще багато…






Щоб ви знали: 
Мистецтву «орігамі», що  з японської означає - «складання паперу», вже декілька століть, але й зараз воно не втрачає своєї популярності. Тисячі людей в усьому світі ним захоплюються і з радістю вдосконалюють свої знання.

Орігамі має реальне застосування у дизайні, архітектурі, вивченні геометрії, сприяє розвитку творчих, інтелектуальних здібностей, відіграє важливу роль у реабілітації хворих. Якщо навчитися виготовляти з паперу різноманітні фігурки, то можна втілити в життя найзаповітніші дитячі мрії, найоригінальніші ідеї, найдивовижніші сюжети. Ось тільки погляньте!



Існує навіть така легенда, що, склавши тисячу паперових журавликів, можна втілити у життя найзаповітніше бажання. Її розповіли дівчинці, яка стала жертвою ядерного удару по Хіросімі і захворіла на лейкемію. Надихнувшись ідеєю і повіривши  в диво, вона захопилася складанням білих паперових журавлів «Цуру». Але перебороти страшний недуг так і не змогла. Проте білі журавлі й досі залишаються символами надії. 
Фото надала Ольга Петренко.















4 коментарі:

  1. Люди роблять багато дивовижних речей! Просто не все ми помічаємо)

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо авторці за дивовижну інформацію про земляків. Це дуже цікаво і корисно.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Блог "Моя Україна. Ми -українці" спеціалізується саме на таких темах. Талановиті, неординарні, заповзяті, незвичайні люди, які мають унікальні захоплення) Дякую за щирість!

      Видалити

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...