четвер, 6 квітня 2017 р.

Робототехніка – освіта для дітей – творців майбутнього

Юні новопразьці  нещодавно перемогли у Всеукраїнському фестивалі «ROBOfirst - більше ніж роботи» у номінації ідея-стартап «Доктор Му». Про участь у заході я вже повідомляла на своєму блозі, а зараз хочу повернутися, бо мала змогу побувати на презентації проекту в самому НВК.

Від ідеї – до реалізації
За умовами «ROBOfirst - більше ніж роботи» діти провели ряд ґрунтовних досліджень і на їх основі сконструювали роботизований проект, який і став фінальним. Тему для нього вони обрали і цікаву, й пізнавальну. Дослідили зокрема роботу молочно-товарного комплексу «Петриківське молоко» - одного із найпотужніших підприємств регіону. Отримані в ході дослідження знання втілили у проекті «Доктор Му», що передбачає надання швидкої мобільної допомоги великій рогатій худобі.

Корисні дослідження
На молочно-товарному комплексі вони дізналися, наприклад, що кожна корівка має свій паспорт, в який занесено її ім’я та відомості про родовід. Також поцікавились якістю надоїв та появою на підприємстві нового поголів’я. А головне - детально вивчили, як там проводять медичні огляди тварин, і як їх лікують. Побували в операційній і з’ясували, що за минулий рік було прооперовано 9 тварин. 
Проект допоможе вирішити проблеми у приватному секторі
Вивчивши роботу "Петриківського молока", школярі дослідили і стан справ у приватних садибах Нової Праги. Та з'ясували, що на території селища сьогодні утримується загалом ще 36% корів, які, на жаль, не мають змоги потрапити на щоденний огляд до лікаря. Але кожна друга з них хворіє на запалення шлунку. Тому аби вирішити проблеми приватного сектору, робототехніки запропонували проект «Доктор Му», що стане актуальним не лише для Нової Праги, а й України в цілому, адже рівень надання ветеринарних послуг у нашій країні має бути кращим. 

Мобільна ветеринарна допомога – потреба часу
«Якщо змінити деякі законодавчі та законотворчі рішення, - то цей проект реально впровадити в життя. А зробити це можна двома способами, - поділився Назар Марченко, капітан команди робототехніків. - Перший, це закупити нову техніку для надання швидкої медичної допомоги тваринам, другий – придбати використану. Приблизна вартість нового обладнання - 880 тис. грн., а використаного – удвічі менше». Робота мобільної ветеринарної допомоги, за підрахунками школярів, зможе врятувати життя кожної другої тварини. А кожна врятована корівка - це щодень 35 літрів натурального свіжого молока. 
Школярів треба мотивувати до навчання
По завершенню презентації до слова запросили поважних гостей. Вони ж привітали дітей з новими здобутками та побажали подальших успіхів. Діти отримали також подяки за перемогу від Олександрійської РДА, які їм вручила начальник районного відділу освіти Олена Полтавець. 

«Школярів треба мотивувати до навчання. Основи робототехніки – гарний приклад такого стимулу. За основу їх активно взяли у двох регіонах - Київському та Черкаському, де ази робототехніки опановують і дошкільнята, й учні багатьох шкіл та приватних закладів», - підкреслив депутат Кіровоградської обласної ради Павло Фесюк.

Гуртки робототехніки можуть з’явитися в інших школах
З нового навчального року гурток «Основи робототехніки» працюватиме ймовірно не лише в Новопразькому НВК, а також з’явиться і в інших школах Олександрійського району. Таку вірогідність, не відкидає керівник районного відділу освіти Олена Полтавець. Підтримали її в цьому й директори Користівської та Головківської шкіл - Віктор Правий і Анатолій Куруп, які також були присутні на цій презентації.

Компанія «LEGO» готова до співпраці
Не один рік гуртківці «Основ робототехніки» тісно співпрацюють з компанії PROLEGO та LEGO Education.  Її представниця киянка Олена Табінська також на запрошення директора НВК  Лариси Мітленко побувала в Новій Празі. Та розповіла, що в 1980 році компанія LEGO відпрацювала нову стратегія відповідно до якої кубиками можна не лише гратися, а й використовути їх для опанування нових знань. Так, потужна компанія створила окремий підрозділ, що отримав назву LEGO Education. Його мета - розробка спеціальних LEGO-наборів для навчання дітей, причому різного віку, починаючи з дитячого садка і закінчуючи вузом. Усі ці новації в Україні активно впроваджуються з 2008 року. Є, наприклад, спеціально розроблені методичні рекомендацій. Одні окремо для вчителів, а інші -  для учнів. Також існує ціла система заохочень - низка цікавих проектів, конкурсів та фестивалів.

LEGO успішно співпрацює з Малою академією наук, державними і приватними школами, центрами дитячої і юнацької творчості, вишами. Має в різних регіонах України свої технічні студії «Винахідник». І зараз компанія готова підтримати всіх охочих, хто має бажання з нею співпрацювати.
Поєднання цікавого і корисного 
Робототехніка від LEGO – це унікальна річ, адже вивчення її основ і подальше опанування передбачає комплексну роботу, що поєднує кілька технічних та творчих напрямків. Тут вам й інформатика, фізика, географія, біологія та багато іншого. Крім того, що діти власноруч створюють роботів і їх програмують, вони також повноцінно розробляють певний проект і вивчають окрему тему, вникають в неї, аналізують, прораховують доцільність, корисність та значимість.

Робототехніки ніколи не обмежуються лише конструюванням і програмуванням, бо підходять до всього дуже комплексно. Тому компанія LEGO не одне десятиліття залишається світовим лідером, який поєднав елемент гри з напрацюваннями в технічній сфері. 

Про численні переваги в роботі з LEGO позитивно відгукуються і самі вихованці гуртка «Основи робототехніки». Діти із задоволенням відвідують ці заняття і намагаються не пропускати. А ще з радістю пропагують іншим. А що може бути кращим, ніж позитивні емоції дітей, які пишаються своїм захопленням. 

Більш детальний варіант цього матеріалу - на офіційній сторінці Олександрійського районного часопису "Сільський вісник"


Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...