пʼятницю, 12 травня 2017 р.

На Олександрійщині розшукують сім’ї, які готові стати патронатними


У якості експерименту на Олександрійщині невдовзі буде створено дві-три патронатні сім’ї. Інформує директор районного Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ірина Чемерис. Гроші для функціонування таких родин уперше виділила держава та оголосила набір батьків-вихователів. 

У патронатні сім’ї, як розповідає фахівець, потраплятимуть діти, які опинилися у складних життєвих обставинах. І мешкатимуть там від 3-х до 6-ти місяців. Новостворені родини стануть для них своєрідною домашньою альтернативою Центрам соціально-психологічної реабілітації та інтернатам.

За догляд дітей батькам-вихователям держава платитиме 8120 грн. на місяць. Ще  до 3554 грн. виділятимуть на  кожну дитину. 

«Відбирають батьків-вихователів на конкурсній основі з урахуванням позитивного досвіду виховання дітей», - говорить Чемерис.- Нині триває пошук таких кандидатів. А дві родини вже подали пакет документів на розгляд. Та якщо пройдуть попередній відбір, то поїдуть на спеціальне навчання до обласного центру».
Відзначу, що у патронатних родинах існує одне негласне правило: вихователя там не називають «тато» й «мама». Догляд за дітьми він здійснює виключно на договірній основі  і несе за їхнє життя та здоров’я повну відповідальність. Окрім того, вихователь обов’язково повинен мати помічника, яким може бути інший член подружжя або повнолітній член родини.

Додам, що патронатна форма виховання дітей в Україні існує загалом вісім років наряду з опікунськими та прийомними сім'ями, дитячими будинками сімейного типу та родинами, котрі усиновлюють дітей. Її запровадив і фінансував один з міжнародних благодійних фондів, а потім долучалися місцеві бюджети. Результати помітили в Мінсоцполітики і відтак запровадили державну програму. Взяти участь у ній наразі можуть і мешканці Олександрійського району. 

Центр для сім’ї, дітей та молоді шукає саме таких кандидатів. Детальна інформація в директора - Ірини Чемерис

Звертайтесь за адресою: м. Олександрія, вул. 6-го Грудня, 25 (2 поверх, каб. 4), тел. для довідок: (05235) 7-00-56. 

Цікаво знати
Патронатна родина – це програма розширення соціальних послуг. Сьогодні вона досить поширена в багатьох європейських країнах. Україна подібний досвід перейняла у Великобританії та Швеції, де взагалі не існує інтернатів. Як тільки там є відмова від дитини, то потрапляє вона виключно в патронатну сімю. У Британії, наприклад, патронатні сім’ї стоять в чергах за дітьми. Як це буде у нас, сказати важко, а проте перспектива створення таких родин беззаперечна.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...