Жителі
багатьох українських сіл, які мають в господарстві корів чи кіз, нерідко
зазнають труднощів з реалізацією молока. Нині це актуальна проблема й для Кіровоградщини,
й для сусідньої Полтавської області. Одначе у сусідньому регіоні місцеві селяни
знайшли вихід із складної ситуації, та знають тепер куди їм здавати надоєні
літри.
Їхні
проблеми наразі вирішує приватна сироварня, що діє у маленькому селі Вовнянка Миргородського
району.
Це унікальне гастрономічне підприємство, де варять оригінальні й непрочуд смачні еко-сири,
і водночас невелика еко-ферма, де утримують і розводять дійних домашніх кіз.
Її власники
- Олександр та Марина Блонські - родина переселенці із Луганська. Працьовите і
креативне подружжя, яке «з нуля» збудувало власний бізнес і водночас вирішило соціальну
проблему українського села зі збуту молока.
«А
почалося все два роки тому, - розповідає мені Марина. - Рідний Луганськ ми
залишили через війну, а в пошуках кращої долі потрапили на Полтавщину, де
цілеспрямовано зайнялися сироварінням».
У
Вовнянці, що в 12 км. від Миргорода, Блонські придбали невеличкий сільський
будиночок з присадибною ділянкою. І майже одразу, як переїхали, почали розвивати гастрономічну еко-ферму.
«Цей
напрямок діяльності обрали невипадково, - продовжує моя героїня. - Мій чоловік за фахом професійний технолог. У
Луганську тривалий час працював шеф-кухарем у провідних ресторанах. Мав достатній досвід із
виготовлення сирів і тому обрана справа стала для нас найбільш прийнятною».
Щоб
варити домашній сир Блонські спершу скуповували коров’яче та козине молоко у
сусідніх селах. І виготовляли бринзу, яку продавали сусідам, друзям, а також
через свою сторінку у Facebook.
Але коли попит на гастрономічний
продукт у соцмережі різко зріс, то родина вирішила, що маленьке хобі має перерости у якісну сімейну справу.
«Ми
придбали собі в господарство кількох дійних кіз і розробили власний бізнес-проект з розвитку сироварної справи, який підтримав ПРООН
в Україні, виділивши нам 200 тис. грн.. За ці кошти ми й облаштували гарне
приміщення для сироварні та розпочали будівництво сирного льоху», - продовжує свою розповідь моя героїня.
Так,
і з’явилося ФОП Марини Блонської, що останні півтора року спеціалізується на виготовленні
оригінальних сирів. І до всього ж, має нині у своєму господарстві 10 дійних кіз та 18
козенят, кілька телят і поросят, а також домашню птицю.
«Кожна
коза в день дає 2,5 літра молока, - каже Марина. - Але цього для виготовлення
нової партії сирів – недостатньо, тому раз на
два дні ми купуємо у односельців та мешканців сусідніх сіл ще 200-300 літрів
коров’ячого та козиного молока, з якого й виготовляємо свою продукцію».
У
планах Блонських розширити власну міні-ферму, адже їхні еко-сири користуються сьогодні неабияким попитом. Між іншим, до їх складу входить лише молоко, сіль та молокозгорнувальний фермент і ніяких
штучних барвників, консервантів чи заквасок. Сири виготовляються лише за
унікальними рецептами господарів і реалізуються виключно через сторінку Олександра у Facebook. А доставка по Україні здійснюється
через Нову Пошту.
«Придбати
у нашій сироварні сьогодні можна різні види молодих та напівтвердих сирів, які мають
унікальний смак і унікальну рецептуру, та в жодному разі не дублюють відомі світові чи
українські бренди. Своїй продукції ми даємо лише власні назви. Наприклад, маємо сир «Пікадон», «Шабашу», «Екстрим», «Фермерський» й інші. Реалізуємо їх окремими сетами і по доступній ціні» , - підкреслює наостанок Марина.
Якщо
когось із моїх читачів зацікавила еко-продукція родини Блонських, то ви можете контактувати з ними через Facebook. Власний сайт та інтернет-магазин у них поки що в розробці.
Фото
для блогу надали мої герої.
Немає коментарів:
Дописати коментар