суботу, 12 серпня 2017 р.

Родина переселенців з Луганська зайнялася сироварінням у крихітному селі в центрі України


Жителі багатьох українських сіл, які мають в господарстві корів чи кіз, нерідко зазнають труднощів з реалізацією молока. Нині це актуальна проблема й для Кіровоградщини, й для сусідньої Полтавської області. Одначе у сусідньому регіоні місцеві селяни знайшли вихід із складної ситуації, та знають тепер куди їм здавати надоєні літри.

Їхні проблеми наразі вирішує приватна сироварня, що діє у маленькому селі Вовнянка Миргородського району.  

Це унікальне гастрономічне підприємство, де варять оригінальні й непрочуд смачні еко-сири, і водночас невелика еко-ферма, де утримують і розводять дійних домашніх кіз.


Її власники - Олександр та Марина Блонські - родина переселенці із Луганська. Працьовите і креативне подружжя, яке «з нуля» збудувало власний бізнес і водночас вирішило соціальну проблему українського села зі збуту молока.

«А почалося все два роки тому, - розповідає мені Марина. - Рідний Луганськ ми залишили через війну, а в пошуках кращої долі потрапили на Полтавщину, де цілеспрямовано зайнялися сироварінням».

У Вовнянці, що в 12 км. від Миргорода, Блонські придбали невеличкий сільський будиночок з присадибною ділянкою. І майже одразу, як переїхали, почали розвивати гастрономічну еко-ферму.

«Цей напрямок діяльності обрали невипадково, - продовжує моя героїня. - Мій чоловік за фахом професійний технолог. У Луганську тривалий час працював шеф-кухарем у провідних ресторанах. Мав достатній досвід із виготовлення сирів і тому обрана справа стала для нас найбільш прийнятною».

Щоб варити домашній сир Блонські спершу скуповували коров’яче та козине молоко у сусідніх селах. І виготовляли бринзу, яку продавали сусідам, друзям, а також через свою сторінку у Facebook

Але коли попит на гастрономічний продукт у соцмережі різко зріс, то родина вирішила, що маленьке хобі має перерости у якісну сімейну справу.

«Ми придбали собі в господарство кількох дійних кіз і розробили власний бізнес-проект з розвитку сироварної справи, який підтримав ПРООН в Україні, виділивши нам 200 тис. грн.. За ці кошти ми й облаштували гарне приміщення для сироварні та розпочали будівництво сирного льоху», - продовжує свою розповідь моя героїня.
Так, і з’явилося ФОП Марини Блонської, що останні півтора року спеціалізується на виготовленні оригінальних сирів. І до всього ж, має нині у своєму господарстві 10 дійних кіз та 18 козенят, кілька телят і поросят, а також домашню птицю.
«Кожна коза в день дає 2,5 літра молока, - каже Марина. - Але цього для виготовлення нової партії сирів – недостатньо, тому  раз на два дні ми купуємо у односельців та мешканців сусідніх сіл ще 200-300 літрів коров’ячого та козиного молока, з якого й виготовляємо свою продукцію».

У планах Блонських розширити власну міні-ферму, адже їхні еко-сири користуються сьогодні неабияким попитом. Між іншим, до їх складу входить лише молоко, сіль та молокозгорнувальний фермент і ніяких штучних барвників, консервантів чи заквасок. Сири виготовляються лише за унікальними рецептами господарів і реалізуються виключно через сторінку Олександра у Facebook. А доставка по Україні здійснюється через Нову Пошту.

«Придбати у нашій сироварні сьогодні можна різні види молодих та напівтвердих сирів, які мають унікальний смак і унікальну рецептуру, та в жодному разі не дублюють відомі світові чи українські бренди. Своїй продукції ми даємо лише власні назви. Наприклад, маємо сир «Пікадон», «Шабашу», «Екстрим», «Фермерський» й інші. Реалізуємо їх окремими сетами і по доступній ціні» , - підкреслює наостанок Марина.  

Якщо когось із моїх читачів зацікавила еко-продукція родини Блонських, то ви можете контактувати з ними через Facebook.  Власний сайт та інтернет-магазин у них поки що в розробці.  

Фото для блогу надали мої герої. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...