пʼятницю, 29 вересня 2017 р.

Марія Влад залишила свій слід у житті багатьох українців…


Пішла у вічність неймовірної енергетики й сили духу жінка. Знана українська письменниця  й журналістка - 77-річної Марії Влад. Нестало її 16 вересня.

Мені особисто знати пані Марію не доводилося. Але з багатьома її творчими здобутки  я знайома ще з університетських років. 

Останні два тижні літераторка хворіла і померла у реанімації.

- У серпні ми відзначили мамі 77-річчя, - ділиться донька покійної – 42-річна Олена Ганцяк-Каськ  - Зробили їй святковий сніданок. Зібрали рідню, - А на другий день їй стало зле. Піднялася висока температура З кожним днем ставало лише гірше. Встановити діагноз не вдавалося. Тому ми з сестрою Людою перевезли її в «Феофанію». Та буквально за тиждень, як вона відійшла у вічність, дізналися, що в неї був неінфекційний токсичний гепатит.

-До останнього оптимізму мама не втрачала, - говорить Олена. - Сподівалася поїхати  в Угорщину в українську громаду на презентацію своєї книги. Але через різке погіршення стану здоровя попросила перенести цю поїздку. Тепер я розумію, що свою смерть вона передбачила, але нам нічого не говорила. Йшла від нас бережно-бережно. Та передала багато своїх настанов.

Народилася славна українка у селі Розтоки на  Франківщині. Має вищу журналістську освіту. 

Працювала журналісткою у газеті "Літературна Україна", і редактором журналу Welcome to Ukraine. А на Українському радіо вела численні культурологічні програми.

Понад 40 років Марія  прожила в Києві, але завжди батьківська домівка - край Гуцульський був у її серці. Написала десятки поетичних та прозаїчних книг. Лауреат премії «Благовіст» за книгу новел релігійно-етичної тематики «Який це світ». Дипломантка конкурсу "Коронація слова" за роман «Святий Йосиф Обручник».

Нагороджена орденом княгині Ольги III ступеня та журналістською відзнакою "Золоте перо".

У Марії Влад залишився чоловік Дмитро - журналіст, дві доньки – Людмила та Олена – лікар і політолог. Мешкають і працюють у Києві. А також троє онуків і троє правнуків.  

Фото надала Олена Ганцяк-Каськ.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...