вівторок, 26 грудня 2017 р.

У 2018-му кожен українець укладе угоду з сімейним лікарем?!



У наступному році парламентарі обіцяють дати зелене світло новій медичній реформі. Міфи про її впровадження розвінчують на сторінках Інформаційного віснику Уряду. Ознайомлю з деякими ключовими тезами.

У новій медичній реформі не йдеться про закриття лікувальних закладів і скорочення медперсоналу. А вся лікувальна мережа згодом належатиме виключно місцевій громаді. Вона ж буде її власником. І відповідно сама вирішуватиме, які лікарні залишити, а які перепрофілювати. Зробити з них, скажімо, реабілітаційні чи діагностичні центри, або ж хоспіси.

В уряді вважають, що завдяки децентралізації місцеві бюджети матимуть вдосталь коштів,  щоб утримувати свої медзаклади у належному стані і зберегти їхню інфраструктуру.

Реформа також має посприяти конкуренції між лікарями. А від поганого лікаря громада самостійно зможе відмовитися.
До того ж, пацієнту потрібно буде обрати свого сімейного лікаря, терапевта, педіатра та підписати з ним угоду. Вибір не залежатиме від місця прописки. І лікар не матиме права відмовити вам у підписані угоди. Набрати ж собі повинен не менше 2 тисяч пацієнтів. 

На кожного пацієнта у 2018 -му з держави на рік виділятиметься 370 грн, а у 2019 - 450 грн.  Якщо пацієнтом є дитина до 5 років чи пенсіонер старше 65 років, то цей тариф буде майже удвічі вищим. Окрім того, якщо лікар вимагатиме гроші з пацієнта, то він має право звернутися зі скаргою до Національної служби здоров’я України і піти до іншого медика.

В Урядовому віснику також пояснюють, що перехід на нову систему фінансування буде поступовим. Ще певний час діятиме існуюча система фінансування.

Сама ж реформа передбачає  введення державної програми медичних гарантій. У 2018-му торкнеться тільки первинної ланки надання медичної допомоги.  

Інформація отримана у рамках Національного прес-клубу реформ, проведеного Асоціацією міст України. 

Фото - умовне. 


2 коментарі:

  1. Закрывать больницы не будем, но перепрофилируем в хосписы. Но хоспис это совсем не больница. Т.е. получается будем закрывать? Понятно что мелкие больницы конкуренцию не выдержать т.к. исходно условия не равны. А местный бюджет не потянет ее содержание. И больницу проще будет закрыть. Есть у человека деньги, поедет в другой город, нет - в хоспис (который раньше был больницей).Первичка это хорошо, а что с остальным? Вот собирает человек средства на операцию на сердце. И родина ничем ему не помогает. Стоимость операции равна примерно 50 его месячных зарплат. Ни страховки, ни кредита, ничего. Сильно его спасут 370 грн в год или даже 450? Ему сразу в хоспис?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ))) Певно у даній ситуції краще змовчати. Але я погоджуюся. І переведу розмову в інший вимір...З великою повагою ставлюсь до твоєї думки і думки твого батька! Наша з ним єдина зустріч закарбувалася на роки! Він у тебе, 100% дуже особливий!

      Видалити

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...