суботу, 9 грудня 2017 р.

Якою може бути неформальна освіта для школярів?!


«Майстерня сільських ініціатив» - гарний проект для сільської молоді (дітей та підлітків до 18 років). Це дуже крута неформальна освіта! 

Навчальний цикл для кожного учасника складається з кількох семінарів та реалізації власного міні-проекту. Частково кошти на нього виділяє сама «Майстерня».

Впродовж останнього року у ній діти зреалізували 33 ініціативи. А загалом проект охопив 180 випускників з понад 50 сіл Івано-Франківської, Черкаської, Донецької та  Дніпропетровської областей.

Ось деякі найбільш цікаві:



Черкаська область
14-річна Владислава Гуржій разом з друзями та односельцями розписала петриківським розписом дві занедбані зупинки в селі Ірдинь.  Частину коштів на це виділив проект, решту  зібрала сама. Була його кураторкою.

А от восьмикласниці з села Нечаївка - Женя Охріменко і Таня Шост - створили волонтерський загін «Help around». Надають допомогу всім, хто цього потребує.

14-річна Вероніка Волощенко з села Леськи організувала у власній школі медичні курси. Сама розказувала і показувала школярам, як надавати першу допомогу при ушкодженнях, переломах, втраті свідомості та в інших ситуаціях. Наприкінці курсів учасники вдало склали «іспити». Мали гарні результати.

Восьмикласниці з села Яснозір'я - Наташа Дворнік, Настя Небилиця та Ліля Москаленко - вирішили створити сільський музей. Зібрали старі речі, фотографії, облаштували «живий» етнографічний куточок. Збір експонатів організували серед односельців. Потім оформили тематичні стенди. Нині музей приймає відвідувачів.

Донецька 
У селі Михайлівка працює художня студія «Акварелька». Заняття у ній організувала місцева художниця Інеса Ткаченко. Щотижня її відвідує щонайменше 20 школярів. Учні там безкоштно вдосконалюють свої здібності, вчаться малювати та проводити дозвілля у творчій атмосфері.

14-річна Олександра Скворцова з того ж села має танцювальну студію «Ритм». Збирає молодших і старших школярів і готує танцювальні перформанси. Їх демонструє на шкільних, сільських та районних заходах.

Юля Борисенко з села Дмитрівка вчиться мистецтву фотографії і дуже любить свою малу Батьківщину. Влаштувала фотосушку у сільській школі, на яку запросила місцевих мешканців і провела для них невеличкий майстер-клас із фотографії.

Івано-Франківська 
Іван та Артур Досини й Іван Вітенко з села Коршів Коломийського району провели ряд досліджень, бесід, інтерв’ю. Працювали в бібліотеках та архівах і зняли документальний фільм про талановиту родину Квітки Цісик. У такий спосіб вирішили познайомити однолітків і широкий загал з історією свого краю.

Вікторія Пророчук та Сильвестра Удудяка з Косівської гімназії-інтернату заснували екоклуб «GreenTeamVS». Він мотивує молодь до більш свідомого ставлення до свого довкілля. Ініціює екологічні акції зі збору сміття, а також майстер-класи по темі творчого підхіду до використання старих непотрібних речей.

Юлія Ткачук та Наталія Стефанко з села Яблуневого запропонували ровесникам приносити пластикові відходи та іншу вторсировину до школи і створювати з них різні креативні витвори. Дівчата вже провели шість успішних зустрічей і на цьому не зупиняються.

Оксана Мироняк, Анастасія Ониськів та Ангеліна Дяконюк шукали та вивчали народні пісні села Пістинь. Відвідали старожилів і поспілкувалися з усіма місцевими діячами культури. Результатом дослідження стала збірка пісень «Кольорові звуки Пістиня». До неї ввійшло багато забутих текстів.

Додам, що «Майстерня сільських ініціатив» реалізується ГО «Інша Освіта» та Коаліцією молодіжних громадських організацій «Молода Черкащина» у партнерстві зі спілкою MitOst e.V. Фінансова підтримка Міністерства закордонних справ Німеччини і Фонду Роберта Боша у рамках проекту «Діалог заради змін».

Інформацію маю дякуючи координаторці медіа Світлані Ославській.

Фото – Інша освіта. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...