неділю, 4 листопада 2018 р.

Світлана Піскова виготовляє із жита унікальні аксесуари для жіночого гардеробу


Мало хто знає, які аксесуари жіночого гардеробу можна виготовити із соломи чи кукурузного листя, і що з того виходять дуже неймовірні речі. На такому ремеслі добре знається наша землячка 56-річна Світлана Піскова з Нової Праги. 

Понад два десятиліття відроджує забутті українські традиції плетіння речей із стебел жита, льону, вівса та кукурудзи. Виготовляє вишукані солом’яні сумочки, брилі й капелюхи, квіти, кошики, жіночі прикраси, картини, ляльок та янголят. І щораз створює якесь ноу-хау.

-Соломкарством я зацікавилася у 1988-му. Тоді працювала у Новопразькому будинку дитячої та юнацької творчості. Вела гурток «Сувенір» та «Історичне краєзнавчство». Якось ми організовували чергову виставку. Запросили до неї і місцевих жителів. Свої дві солом’яні роботи там презентувала і нині покійної Єфросинія Кравцова. Це були плетена сонячна ваза та корзинка. Мені дуже сподобалися і я захотіла й сама дізнатися, як їх виготовити. Пішла до жінки додому і попросила навчити. І вона показала мені, як із сонячого природнього матеріалу народжуються справжні дива. Так я виготовила свій перший у житті солом’яний капелюх. Він був не дуже досконалий, але для цінний. Відтоді Єфросинія Григорівна стала моїм першим університетом, а соломкарство - улюбленішим заняттям.
З кожним роком я вдосконалювалася. Мала у доробку і оригінальні солом’яні квіти, цукерниці, дідухи, та багато всього. А у 2005-му мене запросили на міжнародний фестиваль «Берегиня» до Луцьку. Там познайомилася із Марією Кравчук - знаною в Україні  майстринею  із соломкарства. Вона запропонувала поїхати у Білорусію на інший фестиваль і повчитися, бо там соломкарство дуже популярне. Я згодилася і побувала у Мінську, перейняла досвід багатьох майстрів, вивчила нові техніки. Далі навчалася в Україні, часто й зараз буваю на різноманітних  симпозіумах та семінарах.

Нині Світлана Піскова – знаний на Кіровоградщині майстер соломкарства, член Національної спілки народних майстрів України. Із сяючої житньої, вівсяної та льняної соломи й кукурузного листя виготовляє різні аксесуари, речі та предмети побуту. Підготувати матеріал для плетіння їй допомагає чоловік Сергій.

-Кожного року ми з ним засіваюємо у дворі пару соток жита, інколи вівса чи льону, – говорить Світлана. – Воно жнеться під час цвіту, у травні-червні. Ще коли зелене й пахуче. Збираємо у снопи і просушуємо. На сонці солома вибілюється. Має в собі енергію чотирьох стихій. Росте на землі, овіяна вітром, полита дощем, осяяна сонцем. Це дар Божий для людям. Якщо жати її пізніше червня, стає тверда і ламка, з нею тоді важко працювати. Раніше зернові стебло люди використовали для вжитку. Соломою стелили долівку, годували худобу, робили лампачі і облицьовували житло, застосовували у медицині. Але тепер її застосовують значно рідше.

Ми ж вирощуємо рослини не для збору зерна, а для до гарного стебла, яке висушуємо і розрізаємо на відрізки. У плетінні використовую три верхніх частини стебла. Перед самим плетінням солому замочую у окропі на 10-15 хв.. Потім ріжу і плету, зв’язую та зшиваю нитками. Мокра солома дуже гнучка. Вона у руках немов пластилін.

Працюючи з соломою не одне десятиліття Світлана Піскова виготовила чимало побутових речей та сувенірів. Точно сказати скільки й сама не може. Вироби роз’їхалися по Україні та світу. Дуже популярні серед іноземців.

Чотири роки тому Світлана відкрила вдома унікальну майстерню. Під неї виділила дві кімнати, одна з них – світлиця. Там проводить свої майстер-класи. Безкоштовно навчає дітей і дорослих. Гуртом виготовляють як мініатюрні сувеніри, так і предмети у людський зріст.
 -Соломкарів на Кіровоградщині не багато, - продовжує майстриня -  Цей вид творчості найбільш популярний на Волині та Житомирщині. Тому я залюбки ділюся своїм досвідом із охочими. Знаю 120 видів плетінок. Техніки на перший погляд прості, але досить специфічні. Потрібно мати неабияке терпіння та фантазію, й бажання зробити щось цікаве. Нею оволоділи обидві мої доньки – Олена та Анна, і 8-річна онука Аріна. Хоч дівчинка ще маленька, але так гарно плесте із соломки. Їй під силу зробити будь-яку річ. Вона вміє всіх подивувати.

Фото - Світлана Піскова.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...