понеділок, 19 вересня 2016 р.

Польський досвід: школи без поборів та «золотої лихоманки»


Практично при кожній олександрійській школі сьогодні існують благодійні фонди, куди батьки перераховують добровільні внески. І хоча вони ніби й не примусові, втім  обійтись без сплати практично неможливо. Що, звичайно, не додає оптимізму батькам, які нерідко розчаровуються якістю шкільної освіти. Чого, на щастя,  не можна сказати про наших сусідів – поляків. 



Хоч там, у школах, і оперують таким ж термінами, як добровільні батьківські внески.





Приймають їх  зазвичай на рахунок закладу, інколи готівкою, втім збирають її виключно батьки, а не педагоги. Про це я дізналась в гімназії №2 міста Стшелін під час візиту в Польщу разом з делегацією українських журналістів.








У ході зустрічі з директор закладу стало відомо: батьківські внески у них мають добровільний характер, приймаються виключно батьківськими комітетами і витрачаються лише на дітей. Кошти йдуть, зокрема  на придбання призів, грамот, подарунків для переможців шкільних конкурсів, олімпіад, на організацію екскурсій. Однак на ремонти закладу їх не викорисовують. Для цього вистачає бюджетних асигнувань чи, як варіант, спонсорських.  





Ще  одним джерелом додаткових надходжень для навчального закладу є щорічне проведення благодійного балу для місцевих мешканців, який організовують у великому спортивному залі гімназії.
Окрім того, у вихідні в закладі проходять приватні уроки, які можуть вести й педагоги гімназії. Кабінети для таких занять здають в оренду на договірній основі. І це також ще один вид наповнення благодійного фонду.

















Та  й головне, система звітності тут цілком прозора. Таким чином, початок навчального року в Польщі проходить зовсім по - іншому, ніж в українських школах - без поборів і "золотої лихоманки", коли батькам конче необхідні гроші на підручники, зошити, на ремонти школи і ремонти класів... 
Здається, як у класичному  анекдоті:
- Мааам! Завтра батьківські збори! Підеш!
- Ні!
- А чому?
- Знаю я ці батьківські збори! Ми краще за ці кошти з тобою в Єгипет зїздемо!)






Не можна не торкнутися теми, що стосується умов навчання у гімназії №2 міста Стшеліна.  Тут є всі необхідні технічні засоби для проведення та засвоєння уроків і навчального матеріалу - комп'ютери, інтерактивні дошки, спеціальні кабінети. Все дуже сучасне і набагато комфортніше, ніж в Україні.

Для дітей-інвалідів є спеціальний ліфт. 
А харчоблок облаштований відповідно до нормативів, встановлених у ЄС.


Особливістю гімназії стали йнаявні три спортивних майданчики (поля) для занять баскетболом, футболом і пляжним волейболом. При цьому на них проходять навіть чемпіонати Польщі.
Цікаво й те, що після занять спортом діти мають можливість прийняти душ.

Матеріал створено на основі досвіду та інформації, отриманих в проекті «Інституційна підтримка – активізація місцевих ЗМІ в місії інформування про реформу децентралізації в Україні».













Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...