пʼятницю, 23 вересня 2016 р.

Олександрійські села-привиди - напівпорожня спадщина країни

Без школи, дитсадка, магазина, аптеки й нормальних доріг живуть сьогодні мешканці Малої Березівки, Рожевого та Сурганів – крихітних сіл Андріївської сільради Олександрійського району. Молодь звідти давно виїхала, а старші мешканці змушені доживати без нормальної інфраструктури. 











З  Малою Березівкою, або Росинським, як його називають місцеві, транспортне сполучення давно відсутнє. Маршрутні автобуси не їздять туди останні 10 років. Просто немає до кого. В селі ж нині мешкає лише один пенсіонер, інвалід Сергій Мусулега. Та й той не виїзний. Харчі та речі першої необхідності раз на тиждень йому привозять рідні чи знайомі. А ще зрідка навідується листоноша.

Не так легко дістатися і в Сургани. Доїхати туди можна лише попутним транспортом. І тільки зранку чи пообіді. Найпростіший зв'язок з Рожевим. Чотири рази на тиждень і фактично двічі вдень туди курсує прямий автобус.

Як не крути, а перевезення в села нікудишнє. Підвозити людей підприємці не хочуть. Кажуть, пасажирів мало, не рентабельно.

Та й справді, в Малій Березівці лише один житель, в Рожевому 25, а Сурганах – десь майже 80. А на початку 90-х, для порівняння, було втричі більше. Ситуацію погіршує безробіття.

"Не реагувати на потреби й проблеми місцевих ми не можемо, тому діє в селах виїзна торгівля, - ділиться сільський голова Віктор Близнюк. - Раз на тиждень приїздить маленький пікап з продуктами.

А  так, суцільне запустіння. У Рожевому з-поміж усього житлового фонду збереглося 6 двоповерхових будинків, кожен з яких розрахований на 8 господарів. Всі вони без власників. Порожні. І повернути туди життя вже неможливо". 

Крихітні села віддалені від найближчої Олександрії. Та й до самої Андріївки, де розташована сільська адміністрація, неблизько. Сургани, наприклад, на відстані дев’яти кілометрів, Рожеве в семи, а Мала Березівка - взагалі в чотирнадцяти.

Вже шість років у цих населених пунктах немає ФАПів. Обслуговує мешканців медична сестра з Андріївки, та й то через надмірне навантаження, скрізь не встигає.

Ось таке воно життя в забутих і напівпорожніх селах. Найбільше ж люди нарікають там на елементарну відсутність магазинів і неякісне медичного обслуговування. А також скаржаться на безжальну обробку полів пестицидами, що шкодить їхньому здоров’ю. Це дошкуляє тим більше, бо основна маса тутешніх - пенсіонери, інваліди, ветерани.

До всього ж, додам: в Малій Березівці (Росинському) занедбані садиби часто обживають олександрійські безхатьки чи заїжджі роми. Просто село знаходиться в 3 км від міста. Рукою подати з «8-ї школи». А інакше, побачити там людей, було б взагалі нереально. Тож, ось так на суцільному безлюдді й безробітті доживають ці села свого віку. Доживають його і старенькі пенсіонери, зарослі сільські садиби, запустілі двори й химерні околиці…

Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...