середу, 28 вересня 2016 р.

Олександрієць повертає до життя літальні апарати та раритетні автомобілі (фото)


Не  в кожного з нас на горищі є півлітака зібраного власноруч і шалена мрія піднятися в небо над рідним містом. А мені пощастило познайомитись з такою людиною. Олександрієць про якого йдеться не обмежує власну фантазію лише конструюванням літальних апаратів. Серед його різноманітних механічних розробок – безліч ексклюзивних винаходів.

Є чимало повернутих до життя раритетних автомобілів, різноманітні спеціальні дробівки, дивакуваті механічні пристрої та навіть спеціальні котли для альтернативного опалення. Чоловік - справжня знахідка: дивак, винахідник, раціоналізатор, народний умілець. Одним словом, є про що розповісти.









Ще  змалку 54-річний Петро Філоненко поглиблено захоплювався механікою. Будучи дитиною, конструював елементарні тракторці. А вже в 17 років вперше власноруч зібрав ексклюзивне авто. З більшим ентузіазмом та хистом перетворював купи металобрухту в діючі механізми, коли став студентом. Постійно вдосконалювався, і тепер успішно відновлює вщент розбиті раритетні автомобілі, моделює якісь нові пристрої та дивакуваті механізми.
 
А кілька років тому Петро Іванович загорівся ідеєю зібрати ще й літальний апарат.  Коли був час і натхнення – ним і займався.  А потім припинив. Тепер частину незібраного літака тримає на горищі. Каже, що згодом його задум обов’язково реалізує підростаючий онук Єгор.
 
Сьогодні ж винахідник на повну займається збором та відновленням раритетних автівок.  Скільки їх пройшло через руки майстра, й сказати важко. Він і сам не може перерахувати. Говорить: величезна кількість. Підтвердженням тому є подвір’я «олександрійського Кулібіна».  Чого там зараз тільки немає?! І купи металобрухту, і нестандартні раритетні авто, всілякі запчастини та різноманітне механічне приладдя. Такий собі металевий хаос, дивлячись на який дружина Петра - Клавдія говорить: давно звикла до захоплень чоловіка і його дивакуватості. Це їй власне аніскільки не заважає.



Що  не менш цікаво, у Петра Філоненка вдома є класний раритетний автомобіль «Плімут Совой» - 1958 року випуску. Ним свого часу користувався американський посол в Росії. Дивним чином автомобіль потрапив до нашого земляка в Олександрію.

Спершу, як пригадує Петро Іванович, раритетний «Совой» знаходився у Москві, потім в Міністерстві закордонних справ у Києві. А з 1972 року у директора Знамянського залізничного вокзалу. Ще пізніше потрапив до рук олександрійського правоохоронця. І лише з 2000-го до Філоненка, який обміняв унікальну автівку на власні чудово відреставровані «Жигулі».

«Зараз це єдина модель в Україні. Є, щоправда, схожа  в сусідній Польщі (але розібрана), - каже власник. - Максимальна швидкість  авто 140 км/год, споживання дизельного пального 7л/100 км». (На жаль, фото "Плімут Совоя" зробити не вдалося).



Окрім того, нещодавно родина Філоненків придбала старий вантажний «Форд» 1977 року випуску, який також планує відновити. Ним зможуть перевозити вантаж в 2,5 тонни. Документи та номерні знаки на транспортний засіб вже готові. Тож лишається потихеньку реставрувати.

Друге життя олександрієць спробує дати і старенькому «Запорожцю». З нього невдовзі планує зробити новеньке «Ферарі».


 «З нуля» Петро Іванович зібрав і  трактор «Т-40», який використовує для різних  господарських цілей.


У цій копіткій роботі моєму земляку успішно допомагає родина. Дружина Клавдія, син Олег та внук Єгор. Всі займаються корисними справами. Мають навіть і невеликий продуктовий магазинчик.

Тож побажаємо винахідливому олександрійцю та його родині успіхів у цій нелегкій, але такій потрібній справі.

Звертатися до майстра можна за телефонами: 099-407-90-36 або 
068-079-34-31

Матеріал підготовлено спеціально для кіровоградського медіапорталу "АКУЛА"

Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...