четвер, 29 вересня 2016 р.

Чи стане гемодіаліз ближчим до олександрійців?





За  українським законодавством лікування ниркової недостатності забезпечується державою. Однак цю життєво необхідну допомогу олександрійці отримують віддалено від дому. Двічі-тричі на тиждень вимушено їздять до обласного центру. Та сподіваються, що колись ця послуга таки стане ближчою до людей. У тому я і  намагалася розібратися.


За  офіційною статистикою, на Кіровоградщині сьогодні замісної ниркової терапії потребує близько 320 хворих, з яких реально її отримує лише 126, у тому числі й 13 олександрійців (десять міських і троє районних мешканців). 

З різних куточків області тяжкохворі долають десятки, а то й сотні кілометрів, аби потрапити на 4-годинну процедуру діалізу у Відділенні нефрології Кіровоградської обласної лікарні. Своєї черги загалом чекає 200 осіб, з яких близько 30 наших земляків. І це при тому, що для таких людей відлік життя часто вимірюється тижнями й днями, а рятівною соломиною лишається тільки одне - гемодіаліз.



Технічно  обласна лікарня не в змозі прийняти таку кількість пацієнтів, тому керівництвом області й було прийняте рішення про створення в регіонах ще трьох додаткових відділень. У місті Мала Виска, Кропивницькому та Олександрії. Відомо, що у Висці відділення запрацює у грудні. По інших містах – питання.

В Олександрії під такі цілі мають відремонтувати старе приміщення урологічного відділення міської лікарні №1. Там, як планується, прийматимуть хворих з міста та чотирьох районів (Олександрійського, Петрівського, Онуфріївського та Світловодського).



Ремонти  приміщення пройдуть у співфінансуванні з міського, обласного та державного бюджетів на суму приблизно в 5 млн. грн. І розпочнуться орієнтовно з 1 січня 2017-го. За даними департаменту охорони здоров'я Кіровоградської ОДА, встановити в Олександрії планують не більше 8 апаратів гемодіалізу, що дасть змогу лікувати 55 пацієнтів.

Та  чи доцільно під такі потреби ремонтувати ціле відділення?! Цим питанням перейнялася голова обласної комісії з питань охорони здоровя, депутат Кіровоградської обласної ради Ірина Чемерис. Вона впевнена, що в контексті загальнодержавних тенденцій з оптимізації ліжкового фонду та враховуючи, що з 2017 року з місцевих бюджетів доведеться утримувати приміщення (комунальні послуги) закладів охорони здоров’я, не раціонально ремонтувати чи реконструювати нові площі. Чиновниця вважає, що доцільніше обрати щось інше. Скажімо, лише одну-дві палати, в залежності від їх площі. Тим паче, що і апаратів буде небагато. І ремонт однієї кімнати коштуватиме врази дешевше, аніж цілого відділення, і займе не так багато часу, а значить - прискорить процедуру отримання гемодіалізу.

Для прикладу, депутат наводить Кіровоградську обласну лікарню, яка в 2013-му вперше в регіоні запустила таку палату. Сьогодні у ній працює 10 апаратів штучної нирки. Одночасно вони можуть обслуговувати двадцять пацієнтів. До речі, її ремонт обласному бюджету обійшовся десь приблизно до 350 тис. грн. У такому разі олександрійська ситуація лише наражає на додаткові запитання. Накшталт, чи не краще ці кошти спрямувати на інші потреби медичної галузі, яких немало?

Матеріал підготовлено спеціально для Олександрійського районного часопису «Сільський вісник».







Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...