неділю, 4 грудня 2016 р.

Село і місто: як треба об'єднувати громади? (відео)



Поки олександрійці зволікають зі створенням нової міської агломерації, наші сусіди не сплять, а успішно практикують. Вчаться жити й розвиватися самостійно. І як показує досвід, -  це цілком результативно і для маленьких об’єднаних територіальних громадах,  і більш потужних, що утворилися злиттям міст з прилеглими селами.

Такі висновки можна було зробити за результатом майстер-класу «Об’єднанні громади в Україні», що відбувся  у рамках міжнародної конференції «Місцева демократія у польсько-українській співпраці», в Полтаві.


За   приклад візьму історії створення й подальшого розвитку Шумської змішаної ОТГ (Тернопільська обл.) та Омельницької сільської (Полтавська обл.). Тема актуальна для Олександрійщини (маю на увазі місто й район), де досі не створено жодної спроможної громади. 

Хоча на останній сесії Кіровоградської облради депутати підтримали новий варіант об’єднання – міську агломерацію з сусідніми селами (Олександрія «плюс» 44 села). Втім, депутати Олександрійської міськради цю ідею не розділили. Доведеться знову шукати компроміс.
 
Хоча раніше звучала пропозиція «один район – одна громада» і окрема спроможна міська ОТГ.

Потім була ідея створення чотирьох окремих громад: Олександрійської міської та трьох сільських  - Приютівкої, Новопразької та Червонокам’янської.

Тепер місто хочуть частково з'єднати з селом, а виокремити лише Новопразьку та Червонокам'янську ОТГ. Тут головне, звичайно, врахувати досвід тих,  хто вже подолав цей шлях.

Шумська міська рада, наприклад, об’єднала довколо себе 18 сільрад, 36 населених пунктів і 21 тис. мешканців. Таким чином утворила нову міську агломерація з  адмінцентром в Шумську.
Закономірно, що після об’єднання на громаду чекало чимало змін та новацій. Її бюджет, наприклад, до злиття складав 6 млн. грн, а нині - 92 млн. грн. Маючи значно більшу кількість надходжень громада активно взялася ремонтувати сільські дороги, видатки на які збільшилася у 6-7 разів у порівнянні з попередніми роками.

Також цьогоріч за кошти Державного фонду  регіонального розвитку завершені масштабні роботи по реконструкції очисних споруд, які не функціонували починаючи з 2001 року.

Окрім того, Шумська ОТГ брала активну участь в грантівських конкурсах. Сума донорських надходжень за 2016-й склала 670 тис. грн.

Аби не витрачати зайві бюджетні кошти, Стратегію розвитку громади на найближчі роки успішно допомагали розробити експерти з канадсько-польського проекту спільно з представником регіонального відділення Асоціації міст України.
 
Більш детально про життя цієї ОТГ у відеосюжеті розповів її очільник - Володимир Плетюк. 

Інший приклад спроможного об’єднання демонструє маленька сільська Омельницька ОТГ (до речі, знаходиться поряд з нами - Кременчуцький район, Полтавська область), що  об’єднала між собою 4 сільради, 20 сіл і майже 5,5 тис. населення. Адміністративний центр - село Омельник.

Звичайно, такі маленькі села не здатні самостійно згенерувати достатньо доходів, щоб повністю утримувати всю свою інфраструктуру. Але тим не менше, вони знайшли вихід як активізували свої сили і залучили міжнародні кошти. У поточному році реалізують 28 проектів на загальну суму у 12 млн. грн. Цікаво, а яка з необ’єднаних територіальних громад Кіровоградщини може похвалитися такими успіхами?!



І це при тому, що до початку об’єднання бюджет 4-х сільрад складав 4,2 млн. грн., а за 10 місяців цього року вже 24 млн. грн. Як розповідає Олександра Шереметьєва, голова Омельницької ОТГ, у них діє цілком відкритий підхід до роботи, всі надходження жорстко контролюються і сидіти склавши руки ніхто не буде. Тож побоюється очільниця громади тільки одного, щоб процес децентралізації не призупинився, щоб не змінилася державна політика, адже люди врешті-решт відчули, що самі можуть бути  господарями на своїй землі. Чого, не можна сказати про наш регіон, де тема децентралізації у більшості громадян викликає тільки пересторогу…

Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...