вівторок, 20 червня 2017 р.

Конфлікт в Україні триває вже четвертий рік без видимої перспективи закінчення

Сторони збройного конфлікту на сході України неодноразово порушували угоди про припинення вогню, що спричиняє подальше загострення бойових дій і численні людські втрати,– зазначається у доповіді ООН, опублікованій кілька днів тому.

Так, за період з 16 лютого до 15 травня 2017-го Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні задокументувала 36 смертей та 157 поранень серед цивільного населення.  Це майже на 50% більше, ніж у попередній період.

Припинення вогню в зоні конфлікту щоденно порушувалося, широко використовувалася стрілецька зброя, а також легке і важке озброєння. Тож ризики подальшої ескалації бойових дій лише посилилися, йдеться в документі.
В цілому ж, за даними ООН, з початку конфлікту (тобто з квітня 2014-го і до травня 2017-го), було вбито щонайменше 10 090 людей і ще 23 966 – поранено. Це стримана оцінка, але реально вона значно вища. 

До того ж, понад 1,6 млн. осіб змушені були залишити свої домівки і стали внутрішньо переміщеними особами, а близько 3 млн. людей залишилися на територіях, контрольованих озброєними групами.

Відтак соціально-економічна криза на сході лише поглиблюється. Торік, наприклад, близько 400 тис. громадян залишилися там без пенсій, адже не зареєструвалися, як внутрішньо-переміщені особи

Також на непідконтрольній території почали фіксуватися нові випадки незаконного або свавільного позбавлення волі, насильницьких зникнень та викрадень. Зберігалася практика застосування тортур. Моніторингова місія ООН зафіксувала ряд системних порушень права людини на справедливий судовий розгляд у справах, пов’язаних з конфліктом.

А слідство у таких резонансних справах, як вбивство протестувальників на Майдані та насильство 2 травня 2014 року в Одесі стало вибірковим. Минуло три роки, втім жоден з високопосадовців, причетних до цих вбивств та насильницьких смертей, досі справедливо не покараний.

Поза тим доповідь також відстежує процес відбору і призначення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, оскільки термін повноважень діючого Омбудсмена вже минув. Управління ООН з прав людини нагадує, що для забезпечення прозорого конкурсного відбору кандидатів, чинна процедура потребує негайного перегляду.  

Фото умовне.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...