четвер, 9 лютого 2017 р.

Маленькі села переходять на сонячні панелі


Три маленьких олександрійських села - Лікарівка, Тарасівка та Піщаний Брід - використовують сьогодні альтернативні джерела енергії. Це вирішує одразу кілька актуальних для них проблем: від економії коштів у сільському бюджеті до оперативного монтажу вуличного освітлення.

Головну вулицю в селі Тарасівка, наприклад, сьогодні освітлює п’ять світлодіодних ліхтарів на сонячних панелях. Установити нову систему освітлення змогли за місцевий кошт. Село її вже давно потребувало, але через дороговартісність послуг Олександрійського РЕМу, не могло собі цього дозволити.
Загальна вартість «вулиці сонячних ліхтарів» – 130 тис. грн., а одного ліхтаря – 26 тис. грн.. Її монтаж здійснило місцеве підприємство ТОВ «Еко-Біо-Тех».
«Нову систему встановили ще в листопаді 2016-го. – розповідає Михайлівський сільський голова Сергій Гаврилов. - Всього 5 автономних стовпів, кожен з яких складається з сонячної панелі, світлових датчиків, діодного світильника, акумулятора і системи налаштування».
Ліхтарі працюють кілька місяців, і керівник громади вже добре знає, наскільки вони ефективні взимку. "У похмурі дні система може світити від чотирьох до п’яти годин безперервно. Зараз ми налаштували її так, щоб працювала, починаючи з перших сутінків до опівночі. Навесні вона діятиме аж до світанку. До всього ж, ми плануємо придбати ще 4-5 світлодіодних ліхтарів з більшим коефіцієнтом корисної дії", - наголошує пан Сергій.
Додам, що у сусідньому Піщаному Броді за сприяння місцевого підприємства ФГ «Ріта» і безпосереднього його керівника Анатолія Задесенця, одна із центральних вулиць також освітлюється за рахунок сонячої енергії. Три подібних ліхтарі за кошти громади встановлено і в сусідній Лікарівці.  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...