неділю, 25 червня 2017 р.

Поблизу Олександрії почали розводити царську рибу

У селі Березівка, що неподалік Олександрії, нещодавно почали розводити рідкісну і надзвичайно цінну породу риб – осетрів, які по праву носять царський титул, бо з давніх-давен вважаються екзотичними.  


Такі починання нещодавно ініціювали місцеві рибалки - мешканці трьох сіл - Березівки, Приютівки та Протопопівки, й міста Олександрії. Це активісти громадської організації «Березівські рибалки спортивної ловлі», яка налічує загалом 130 осіб.

Вони ж і об’єднали власні фінансові зусилля, аби придбали рідкісного осетра. Днями його привезли із Васильківа, що на Київщині, та запустили у водойму на території Костянтинівського вуглерозрізу.

Петро Філоненко,  голова громадської організації розповідає, що це не перша партія риби, яку вони купили за власний кошт для розведення. За п’ять років існування громадської організації активістами було зібрано понад 81 тис. грн. за які щорічно у водойму запускався мальок.  

Тож на даний час там підростає вже 12 видів риб. У тому числі короп, толстолоб, білий амур, сом, лящ, щука, окунь, плотва, карась і нарешті - найцінніший осетр, кілограм якого нині коштує 500 грн.  

Яку ж партію рідкісної риби запустили у березівську водойму, громадський лідер поки що не розголошує. Додає лишень, що необхідні дослідження води і її дезінфекцію напередодні проведено. Рибу там, як і раніше, продовжують підгодовувати, а місця для спортивної ловлі – намагаються добре облаштувати. Гуртом утримують екосистему водойми в належному рівні та розвивають на території зелений туризм.

Одним словом, роблять дуже важливу справу. Хоча як сам Петро Іванович з усім цим впорується, сказати важко, адже основна його діяльність - це ремонт автомобілів та виготовлення екологічних піролізних котлів, про що я вже розповідала на своєму блозі. Людина він дуже працьовита й непосидюча, і до всього ж ще й проявляє себе в громадському секторі.

До речі, на Олександрійщині розведенням осетрових крім даної організації більше ніхто не займається. Це при тому, що м'ясо цієї риби дуже цінується у всьому світі. Особливо ж його ікра, яку називають чорним золотом. 

ДО ВІДОМА ЧИТАЧІВ
Не один рік ініціативи олександрійських рибалок активно підтримують і місцеві підприємці. 

За небайдужість до рибальської справи Петро Іванович висловлює їм щиру вдячність. Зокрема, директору ТОВ «Агродар-ЛТД» Володимиру Мірошніченку, керуючому ФГ «Ранкове» Віталію Довгенку, директору Олександрійського цукрового заводу Леоніду Третяку та керівнику елеватора «УкрАгроКом» Олександру Йонику. 

У різні періоди вони допомагають активістам громадської організації з кормом для підгодівлі риби, з придбанням необхідного інвентаря та дезінфікуючих речовин, і в інших потребах.  
Дуже вдячний мій співрозмовник і найбільш активним учасникам організації: Віктору Гоцику, Валерію Кучеренку, Олегу Філоненку, Максиму Сідєльнікову, Миколі Джусу і керівнику місцевого осередку «Українського товариства мислівців та рибалок» Володимиру Гордовому.  Всі разом ці люди велика сила, бо об’єднанні спільною метою.

Фото до матеріалу надав Петро Філоненко. 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...