вівторок, 26 червня 2018 р.

Наше господарство починається з домашніх теплиць



Олександр та Катерина Смірнові з Приютівки 20 років займаються овочівництвом. На Олександрійщині конкурентів не мають.

«Сьогодні овочева галузь у країні переживає стагнацію. Розвивати її складно, - каже 55-річний Олександр Смірнов, засновник і керівник однойменного підприємство. – Ми ж давно з того почали. Обробляємо пай у  Войнівці (5,7 га). Саджаємо перець, баклажани, капусту і томати. Всього-того потроху, але овочі приносять не ідеальний прибуток».

Насіння під розсаду господарники купують у ТОВ  «Агро-Світ» та віддають перевагу закордонним виробникам, у тому числі голандським, німецьким, італійським та турецьким.

«Ми тісно співпрацюємо з «Агро-світом», - продовжує Олександр. - Вони привозять якісне насіння. Доставку роблять вчасно. Консультують та знайомлять з новинками. Купуємо у них ранні та пізні сорти».

Щоб виростити якісну городину – треба їх добре поливати. Тим більше з кожним роком клімат змінюється, літо стає посушливішим

«Ми знайшли вихід з положення, - продовжує господар. - Маємо власну зрошувальну систему. Цього року вперше її апробували. Власноруч з сином Олександром (на фото) зібрали дощову установку барабанного типу з консолями. Барабан придбали у Херсоні. Консоль збирали власноруч. З її допомогою зрошуємо овочі. Між іншим, у Войнівці поливом більше ніякі господарства не користуються».

Родина фермерів зізнається, що секрет їхнього успіху – якісний полив, гарні мікродобрива і вчасна боротьба з бур’янами, яку здійснюють механічно – тракторцем Т-25.

«Капусту садимо лише ранню білокачанну. А помідори, баклажани і перець – різних термінів дозрівання. З томатів маємо «Чері», «Соліросо» та «Бобкат» - найбільш затребувані серед споживачів. Перець – «Олексій», «Нікіта» та «Гогошари», баклажани – «Фабіна», «Отелло», «Алмаз».
Як і всі городники, боремося з шкідниками, але дбаючи про якість продукції – хімії практично не застосовуємо. Хіба тільки у критичних випадках та і то якнайменше. 

Загалом, наше господарство  починається з домашніх теплиць. Таких у дворі в Приютівці - три. Спершу вирощуємо розсаду, потім пікіруємо та висаджуємо у поле. Кожен кущик –  ручна висадка і бережне ставлення до рослин. Тому маємо екологічно чисту продукцію і реалізуємо її на центральному ринку в Олександрії.

На жаль, купівельна спроможність населення з кожним роком падає. Але попри цю та інші  специфіки господарювання, не втрачаємо надії і працюємо родинним підрядом. 

Нам з дружиною допомагає син Олександр. Особисто займається механічною прополкою бур’янів, яку здійснює 5 разів за сезон. 

На жаль, жодної підтримки від держави на розвиток галузі не маємо.  Умови праці у полі тяжкі, вода кожного року дорожчає, продажі падають. Овочівництво сьогодні непопулярна сфера сільського господарства і тому тримається винятково на родинному ентузіазмі».

Матеріал підготовлено спеціально для газети «Сільський вісник»


Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...