Крім
основної роботи, оператор машинного доїня «Петриківського молока» 27-річний Андрій
Іванов з Нової Праги у вільний час вирощує виноград. Захопленню віддав 3 роки.
Рослини
розводить у дворі, на площі у 20 соток. Всі оточує любов’ю. Каже, що розсажує не для
вина, а - для самих ягід. Виноградарство вважає душевною
втіхою. Та має вже понад півсотні елітних сортів винограду. Їх кількість планує збільшити до
двохсот.
«На осінь замовив нові кущі у виноградарів з Олександрії – Віктора Кононенка та Миколи Люлькова. Вони досвідчені, - говорить. – На ринку ж рослини не купую. Пересвідчився, що там часто сумнівна якість. Уже освоїв всі тонкощі справи. Починав вирощувати виноград, бо було цікаво. До того ж, ягоди полюбляє моя 4-річна донечка Мар’яна. Хочу, щоб їла без хімії. Також врахувую економічну складову. Перші десять саджанців купив за 900 грн, хоча є й набагато дорожчі».
З
розведенням винограду Андрію допомагає молодший 24-річний брат
Сергій. «Ми живемо по-сусідству. Разом садом опікуємося. Та власне і наш прадід Дмитро з Донецька тим займався. Дуже любив цю справу, як і ми».
Нині
у Андрієному садку з десяток винних сортів винограду та до півсотні десертних. Та він постійно додає нові. «Для
нашого клімату найкраще підходять і добре ростуть такі, як «Самбо»,
«Імпульс», «Надія-Азес», «Кишмиш білий та венгерський». Дають гарний врожай
і витримують морози до -25-26˚С.
Але якщо зима виявиться суворішою, то рослини варто завчасно захистити. Морози краще переносять дорослі кущі, а молоді не так. Їх накриваю спеціальними пірамідками із шиферу та бастизолу. Багато кущів ще досить невеличкі і тому жодного разу не плодоносили».
Але якщо зима виявиться суворішою, то рослини варто завчасно захистити. Морози краще переносять дорослі кущі, а молоді не так. Їх накриваю спеціальними пірамідками із шиферу та бастизолу. Багато кущів ще досить невеличкі і тому жодного разу не плодоносили».
А загалом, то основний свій врожай садівник збирає у серпні. Зараз у нього дозріває пізній сорт «Молдова» (зберігається
до кінця року) та «Оригінал» (може пролежати 2 тижні).
У виноградарство брати вкладають багато сил і наснаги. Найбільший врожай вперше мають цьогоріч. Самі споживають, а лишок розпродають. Досвід у садівництві переймають також у земляка - Анатолія Моздолевського, який добре на ньому знається.
Фото- Андрій Іванов.
Немає коментарів:
Дописати коментар