четвер, 6 вересня 2018 р.

Спокуса для любителів: або як садівник із Праги зайнявся елітним виноградом





Крім основної роботи, оператор машинного доїня «Петриківського молока» 27-річний Андрій Іванов з Нової Праги у вільний час вирощує виноград. Захопленню віддав 3 роки.

Рослини розводить у дворі, на площі у 20 соток. Всі оточує любов’ю. Каже, що розсажує не для вина, а - для самих ягід. Виноградарство вважає душевною втіхою. Та має вже понад півсотні елітних сортів винограду. Їх кількість планує збільшити до двохсот.

«На осінь замовив нові кущі у виноградарів  з Олександрії – Віктора Кононенка та Миколи Люлькова. Вони досвідчені, - говорить. – На ринку ж рослини не купую. Пересвідчився, що там часто сумнівна якість. Уже освоїв всі тонкощі справи. Починав вирощувати виноград, бо було цікаво. До того ж, ягоди полюбляє моя 4-річна донечка Маряна. Хочу, щоб їла без хімії. Також врахувую економічну складову. Перші десять саджанців купив за 900 грн, хоча є й набагато дорожчі».

З розведенням винограду Андрію допомагає молодший 24-річний  брат Сергій. «Ми живемо по-сусідству. Разом садом опікуємося. Та власне і наш прадід Дмитро з Донецька тим займався. Дуже любив цю справу, як і ми».

Нині у Андрієному садку з десяток винних сортів винограду та до півсотні десертних. Та він постійно додає нові. «Для нашого клімату найкраще підходять і добре ростуть такі, як «Самбо», «Імпульс», «Надія-Азес», «Кишмиш білий та венгерський». Дають гарний врожай і витримують морози до -25-26˚С. 


Але якщо зима виявиться суворішою, то рослини варто завчасно захистити. Морози краще переносять дорослі кущі, а молоді не так. Їх накриваю спеціальними пірамідками із шиферу та бастизолу. Багато кущів ще досить невеличкі  і тому жодного разу не плодоносили».

А загалом, то основний свій врожай садівник збирає у серпні. Зараз у нього дозріває пізній сорт «Молдова» (зберігається до кінця року) та «Оригінал» (може пролежати 2 тижні).

У виноградарство брати вкладають багато сил і наснаги.
 Найбільший врожай вперше мають цьогорічСамі споживають, а лишок розпродають. Досвід у садівництві переймають також у земляка - Анатолія Моздолевського, який добре на ньому знається.

Детальне інтервю - на сторінці «Сільського вісника».


Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...