пʼятницю, 5 жовтня 2018 р.

Олександрійські еко-іграшки облюбували діти у Туреччинні та Польщі



Ексклюзивні дерев’яні іграшки з вільхи,  липи, білої тополі народний майстер з Олександрії 58-річний Дмитро Кудря виготовляє чи не все життя. Останні кілька років спеціалізується на сучасній іграшковій техніці. Цього року презентував її у Хорватії, Туреччинні та Польщі. Знайшов там чимало поціновувачів.

«Іграшки користувалися популярністю серед турецьких та польських дітлахів, - говорить Дмитро Володимирович. - Саме у цих країнах батьки і діти виявляли до них найбільший інтерес. Цікавилися як придбанням, так і виготовленням. Залюбки брали участь у майстер-класах»

За кордон олександрійця запросили як народного майстра. Їхав у складі української делегації, яку сформував Київський музей народної культури ім. Івана Гончара. Разом з колегами відвідав  фольклорне свято у Хорватії, два мистецьких фестивалі у Туреччинні та Ягелонський ярмарок у Польщі. 

23 жовтня планує поїзду у Данію. Там також проводитиме майстер-класи для місцевих школярів.
Дмитро Кудря давно знаний за мешами Олександрії. Але більше 30 років він працює у місцевому будинку творчості. Є керівником народного колективу-студії «Художнє різьблення». Зараз має 42 вихованці (діти віком від 7 до 17 років). Серед школярів його студія одна із найпопулярніших.

Пристрасть до обробки дерева має з дитинства. «Ще хлопцем допомагав татові зводити будинок. Дуже полюбив інструменти і запах соснової стружки. Але часи тоді були важкі і звичайних іграшок бракувало. - зізнається він. - Мав одну стареньку машинку. Дуже її любив, завжди беріг. І коли пішов до школи, аби мати більше, записався до гуртка з обробки дерева. Все чого не вистачало, сам собі і змайстрував».


Дмитро Володимирович виготовляв кухонне приладдя, декор, картини, а  також широкий асортимент дитячих іграшок. У його доробку - українські класичні тріскавки, стукалки, диркачі, каталочки та сучасні механічні конструктори і рухомі механізми. Зокрема,  до півсотні моделей дерев’яної техніки - машинки, тракторці, паравозики. Всі виготовленні за різними ескізами. Кожна деталь окремо відточена та відшліфована. Зібрані без застосування токсичних лаків та фарб. 

Дмитро Кудря – один із небагатьох майстрів різьблення на Кіровоградщині, що досконало володіє технікою художньої обробки деревини. Він автор 20 методик виготовлення виробів із природнього матеріалу. Учасник багатьох загальнодержавних та міжнародних культурно-мистецьких заходів.  Кларнетист муніципального духового оркестру «Ліра». 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...