четвер, 29 листопада 2018 р.

Винахід Назара Гараська економить на опаленні 700 гривень на місяць



Рік ставив експерименти школяр 15-річний Назар ГАРАСЬКО з села Миронівка Світловодського району на Кіровоградщині, аби зібрати енергоефективний рекуператор — теплообмінник. Винахід економить енергоресурси, бо під час провітрювання нагріває холодне повітря.

— Разом із родиною живу в будинку площею 120 квадратних метрів. Після подорожчання газу вирішив якось допомогти батькам, — розповідає Назар Гарасько. — Випадково натрапив на статтю про енергоефективність. Вирішив створити спеціальний механізм, який дозволяє нагрівати холодне повітря. Він повністю автономний, працює за вихровим принципом. На спіральну алюмінієву рамку встановлені лопості, покриті тонкими мідними листами. Повітря нагрівається, коли проходить через них. Цей пристрій зберігає тепло в оселі під час провітрювання. Якщо встановити такий удома, на опаленні за місяць можна зекономити 700 гривень. Саме стільки тепер заощаджує наша родина.

В Україні продають закордонні рекуператори. Ціни на них стартують від 8 тис. грн.

— Розробка Назара дешевша втричі, бо складається з недорогих матеріалів і запчастин, — каже науковий керівник хлопця Світлана Піскова з Олександрійської філії Малої академії наук. — У вересні його прилад переміг в обласному етапі Всеукраїнської науково-технічної виставки-конкурсу "Майбутнє України". А нещодавно він презентував його в Києві на міжнародному фестивалі інноваційних проектів "Сікорський Челендж". Про винахід Назара дізналися італійські інвестори. Зателефонували і запропонували допомогти з експериментальними ­роботами. Обіцяють виділити 2 тисячі євро. Для юного винахідника це — вагома інвестиція.

Назар Гарасько навчається у дев'ятому класі. Два роки тому став слухачем Малої академії наук. Батько привозить його на заняття кілька разів на тиждень.

— Щоб винахід Назара ніхто не "запозичив", невдовзі плануємо його запатентувати, — каже Піскова. 

Фото- глобальна мережа. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...