четвер, 29 листопада 2018 р.

Олександр Клімов розповів про робочий візит до Австрії



Тиждень тому представники Приютівської ОТГ на чолі з Андрієм Коломійцевим побувала в австрійському місті Грац - центрі федеральної землі Штирія. Це друге місто у Австрії  за величеною після Відня. Про деталі робочої поїздки мені розповів Олександр Клімов, в. о. старости Костянтинівського старостинського округу.  Був у складі делегації.

Метою візиту, зі слів Олександра Михайловича, було ознайомлення з реформою децентралізації, австрійським законодавством та взаємовідносинами Австрії з Євросоюзом.  Три дні українська делегація вивчала суспільно-політичне життя австрійців.

«Ми побували у адміністрації міста Грац, де спілкувалися з держслужбовцями. Цікавилися, як у них відбувалося об’єднання, з чого вони формують власний бюджет, - говорить він. - А також дізнавалися про особливості вступу до Євросоюзу і взаємовідносини з ним. Та виявили, що децентралізація у австрійців має повноту влади, а більшість рішень приймають на місцях. Австрійці дуже поважають права один одного. Хоча і говорять, що інколи їхні закони суперечать конвенції ЄС. Тому деякі доводиться змінювати.

Окрім того, ми відвідали місто Глайсдорф, в якому проживає близько 11 тис. жителів. За кількістю мешканців і територією – це аналог нашій громаді. Вони мають бюджет більше 6 млн. євро у рік. Для порівняння Приютівська ОТГ при населенні у 12 тисяч з 2019-го очікує бюджет у 56  млн. грн у рік (це 1,8 млн. євро). 

У бюджеті австрійської громади лишається 11 % від усіх податків, а всі інші потреби дофінансовує земля (по-нашому область). Вони самостійно, а ми не повністю, утримують місцеві дороги, велику увагу приділяють екології, якості питної води та утриманню закладів соцсфери.

Сама Австрія живе за рахунок будівництва та промисловості, а ми – за рахунок сільського господарства. У них податок від аграрного сектору складає лише 2%, а у нас - 92%. Значну увагу іноземні колеги приділяють енергозаощадженню й високим технологіям. Активно розвивають вітро- й сонячну енергетику. На багатьох спорудах у них встановленні сонячні батареї. Мають бездоганні дороги, ніде не побачити сміття».

За кордоном українська делегація відвідала кілька закладів соцсфери. Зокрема - школу, де навчається 300 учнів і викладає 35 педагогів. «Відвідує її дуже багато емігрантів. Але при тому мовних бар’єрів у закладі не існує. Державна мова – німецька. Тих учнів, хто цього потребує, підвозять до закладу. Для усіх створені гарні умови -  працює велика бібліотека, - продовжує Клімов -  Є розкішний спортзал: там одночасно може займатися 3 класи. А от харчоблоку у закладі немає, бо їжу там не готують. Натомість її підвозять і розігрівають. Працюють групи продовженого дня, які утримуються за рахунок батьківської плати.

Опалюється школа за рахунок міської ТЕЦ, що працює на відходах деревини, - сучасна автоматизована безшумна й екологічна. Інтер’єр у ній схожий на наш. Скромно і без зайвого.  Одяг на дітях - простий  і натуральний. Вчителі на роботі дотримуються дрес-коду. У правилах поведінки всі дуже скурпульозні. Мабуть, розуміють, що все починається з малого».

Також у Австрії наша делегація відвідала 2 сімейні міні-ферми, які переробляють виноград. Побувала і на деяких інших підприємствах та  пересвідчилися, що австрійці народ дуже працьовитий. На пенсію вони йдуть у 65 років, та при тому мінімально отримують 850 євро. Для порівняння в Україні це лише 1430 грн (еквівалент 45 євро).

Наші побували також у культурно-освітньому центрі, що діє за принципом коворкінгу - поєднання кількох творчих напрямків. Оглянули архітектурні пам’ятки та торгівельні квартали. У Австрії дуже розгалуджена мережа кафешок і кав’ярень, де можна відпочити, та не готувати вдома. «Австрійці живуть значно краще ніж ми і мають вищий рівень добробуту. Нам у них ще багато чому треба повчитися, аби змінити своє життя. А головне – переформатувати власну свідомість, тоді щось покращиться», - підкреслює Клімов наостанок.

Написано спеціально для "Сільського вісника"

Фото - глобальна мережа. 




Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...