неділю, 31 жовтня 2021 р.

Очільник Мінрегіону Олексій Чернишов закликав громади готувати якісні проекти

 


Днями Кризовий медіа центр організував у столиці престур для регіональних ЗМІ. Під час його проведення відбулася і зустріч з очільником Мінрегіону - Олексієм Чернишовим та його заступником В’ячеславом Негодою.

Спілкуючись з регіональними медіа Чернишов розповів про те, як просувається реформа. Зазначив зокрема, що та є історичною подією, і  орієнтована на розширення повноважень та фінансових можливостей  кожної громади, які з 2014-го по 2020-й зросли у чотири рази. І це сприяло тому, що на теритиоріях з’явилися новенькі  ЦНАПи, дороги, школи та лікарні.

«2020-й став знаковим для формування нового адміністративно-територіального устрою країни, - сказав він. -Так, до проведення реформи більшість територіальних громад були надто подріблені. Але в ході децентралізації замість 11509 громад було створено 1469, а замість 490 районів - 136. Завдяки такому об’єднанню зросли фінансові можливості громад, а видатки на управлінський апарат зменшилися практично у двічі.

Також з 1 січня 2021-го усі громади перейшли на прямі міжбюджетні відносини, - продовжив міністр. - Тепер розвиток громад залежить від того, наскільки ефективно вони використовують свої можливості. І важливим інструментом є співробітництво територіальних громад. Наразі між громадами укладено понад  семисот міжмуніципальних договорів про співпрацю. Такі угоди дають можливість для залучення на свій розвиток коштів державного бюджету, отримання міжнародної технічної допомоги, участі у проектах Європейського Союзу. А це, у свою чергу, забезпечення відновлення інфраструктури та створення нових робочих місць».

Також очільник Мінрегіону закликав громади готувати якісні проекти на 2022 рік, які держава зможе профінансувати коштом Державного фонду регіонального розвитку. Окрім того сказав, що Євросоюз визнав реформу децентралізації, як однією з найуспішніших в Україні. У червні поточного року країни «Великої сімки» привітали нашу державу з цим та побажали нам продовження ефективного врядування та процвітання.

Також міністр нагадав, що реформа з децентралізації стартувала 2014-го. Наразі триває її другий етап.

У той же час заступник Міністра В’ячеслав Негода додав, що проектом держбюджету на 2022-й передбачено 23 млрд грн на дороги місцевого значення, понад 200 млн грн - на розробку комплексних планів просторового розвитку, 650 млн грн – на розвиток спортивної інфраструктури, 500 млн грн – на розвиток мережі Інтернет.

Держава, за словами Негоди,  спрямовує колосальні кошти, щоб допомогти громадам розвиватися. Але не всі громади можуть бути економічно самодостатніми. Такого немає в жодній країні світу. Скрізь є економічно сильніші й слабші ОТГ. Окрім того з бюджетів багатших громад вилучається частина коштів і спрямовується на допомогу слабким. Так, проектом держбюджету на 2022 рік передбачається вилучення з бюджетів громад 10,8 млрд грн., а базова дотація – трансфер з державного бюджету місцевим бюджетам складе 16,3 млрд грн. Ці кошти підуть на освітні, медичні та інші соціальні програми, - зазначив заступник.

Загалом же у заході взяли участь більше 30 журналістів з рейтингових обласних та районних видань з десяти областей-партнерів Програми USAID DOBRE. Організатором заходу виступив Український кризовий медіа-центр.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Тетяна Борисова продає брендовий одяг для маленьких собачок

На фейсбук-сторінці ТетяниБорисової  сьогодні ви можете купити одяг для своїх чотирилапих улюбленців, який сподобається і вам , і вашим вихо...